Marokko is een land met vele culturele invloeden, Afrikaanse, Europese en Arabische.

Ruik de geuren van de diverse specerijen in de vele kruidenkraampjes. Voel de warme Argan olie over je huid glijden in de Hammam. Kijk je ogen uit bij de slangenbezweerders en verhalenvertellers op het beroemde Jemaa el Fna plein. Proef niet alleen de couscous, maar zeker ook de tajine en verrassende pastilla. Marrakech adembenemend .... TravelXL Beuk verzorgt maatwerk vakanties naar elke gewenste bestemming.

Sprookjesachtige cultuur ......

Marokko is een land met vele culturele invloeden, Afrikaanse, Europese en Arabische. Toch heerst vooral de sprookjesachtige oude Arabische cultuur in het land. Je waant je in een andere wereld. De handgemaakte koperen lampen en tapijten, smalle straatjes in de souks, de zoete thee en natuurlijk de waterpijp. Af en toe laat de moderne kant zich zien. Wie denkt dat Marokko een sterk islamitisch land is waar vrouwen ondergeschikt zijn aan de man en alleen gesluierd over straat gaan, heeft het mis. Vrouwen met mooie lange haren, een strakke spijkerbroek en hakken aan, scheuren op hun brommertje voorbij.

 

Hoewel Rabat de hoofdstad is van Marokko en Casablanca de grootste stad, blijft Marrakech de populairste stad. Daar begon ook onze 14-daagse reis. Een reis vanuit Marrakech, naar de Sahara om daarna af te koelen aan de kust. Een klein gedeelte van het veelzijdige Marokko, maar wel een mooi en afwisselend gedeelte.

Ons hostel was een typische Marokkaanse riad (Riad Fantasia) midden in de souks in de medina. Daardoor liepen wij vanuit onze Riad direct het hart van de oude stad van Marrakech in. Wat een levendige stad! Marrakech is opgedeeld in drie delen: Medina-Noord, Nieuwe Stad en Medina-Zuid. Medina-Noord is de oude stad met de medina waarin de souks zich bevinden. De souks zijn marktjes, denk hierbij aan de film Alladin. (Wilt u meer luxe kijk dan onderaan deze pagina.)

Hier kun je uren door de steegjes en straatjes slenteren, vele winkeltjes bezoeken met een keur aan Marokkaans handwerk om daarna te genieten van heerlijke Marokkaanse gerechten op het bruisende Jemaa el Fna plein. Het is wel verstandig om een plattegrond bij de hand te houden, want het is knap als je in een keer de weg weet te vinden zonder hulp van de lokale mensen. De Marokkanen in de souks willen altijd helpen met het wijzen van de goede weg, maar verwachten daar wel een paar dirhams voor.

De Medina komt uit op dit beroemde plein. Overdag is het nog rustig, voor Marrakech begrippen dan. Maar zodra de avond valt, komen de verhalenvertellers, muzikanten en slangenbezweerders tevoorschijn. De lucht vult zich met rookwalmen en etensgeuren uit de vele eetstalletjes. Een palet van geuren vult de lucht en de vele gerechten verdienen het om geproefd te worden. Probeer de slakken, een kom harrira (tomatensoep) of een stukje schapenkop… Marrakech is een toeristische trekpleister maar het plein is ook bij de lokale bevolking zeer populair. Het kan soms wel tot 1.00 uur, 2.00 uur ’s nachts gezellig druk blijven.

Vindt u elders een leuke aanbieding op internet? Laat het ons weten want in 8 van de 10 gevallen komen wij met een gelijkwaardig of beter aanbod. In de overige 2 gevallen begrijpen wij u en zullen dit eerlijk zeggen. Doe er uw voordeel mee! Wij zijn absoluut niet bang voor internet. Sterker nog wij juichen het toe en zijn zelf ook actief onder verschillende namen op internet. Vergelijk ook altijd de prijs op moment van afrekenen en niet de prijs in de eerste display.

Wanneer je vanuit Medina-Noord naar het gedeelte Nieuwe-Stad gaat, maak je een sprong in de tijd. Hippe winkels, trendy restaurants en de nieuwste cafés. Dit deel van Marrakech is veel later gebouwd en dat merk je aan alles. Het rustigere gedeelte van Marrakech is de regio Medina-Zuid. Hier kun je de cultuurgeschiedenis van de stad ontdekken. Er staan veel oude paleizen en de oude Joodse buurt is hier gevestigd. Dit deel van de stad is zeker een aanrader. Hier krijg je een goed beeld van het dagelijks leven in Marrakech. Marrakech heeft dus voor ieder wat wils.

Rit door de Sahara

Na een aantal dagen Marrakech ben je misschien wel toe aan wat rust en ruimte. En waar kun je dat beter vinden dan ritmisch wiegend op de rug van een kameel. Vanuit Marrakech worden diverse excursies aangeboden. Mocht je echter de mogelijkheid hebben om met eigen vervoer te gaan, doe dat! De excursies zijn makkelijk en goed geregeld, maar vaak erg toeristisch. Met je eigen vervoer kom je dichterbij de lokale bevolking en dit geeft de kans meer van de cultuur te zien en te beleven. Sla vooral de berberdorpjes niet over. De Berbers zijn de oorspronkelijke inwoners van Noord-Afrika. De Berbers worden ook wel Imazighen genoemd, wat vrije mensen betekent. Ons verblijf van een aantal nachten bij een nomaden/berberfamilie in de Sahara was een grote belevenis. Zij zijn vaak erg gastvrij.

Kasbah Ben Ait Haddou

De route naar de Sahara, aan de grens met Algerije, is erg mooi. Langs vele berberdorpjes, dadelvalleien en prachtige kasbah’s. Kasbah’s waren oorspronkelijk verdedigingsforten, vaak opgetrokken uit zand en met zeer weinig ramen. Het zijn eigenlijk kleine dorpjes. De forten dienen vaak als decor in series en films, onder andere The Gladiator. De meeste kasbah’s worden niet meer bewoond, maar in Kasbah Ben Ait Haddou vlakbij Ouarzazate wonen nog wel een aantal families. Laat je rondleiden door een van de inwoners, die vol trots zijn geschiedenis vertelt. Sinds kort is het ook mogelijk daar te overnachten.

 Essaouira heeft een kleine haven vergeleken bij Agadir, maar ook hier is lekkere verse vis te verkrijgen. Op het centrale plein staan witte eettentjes waar je zelf de vis uit mag kiezen en je kunt aangeven hoe je die bereid wilt hebben. Je schuift zo aan bij een van de lange houten banken. Of ga naar de vismarkt in de haven. Ook hier mag je zelf een exemplaar uitkiezen. Je vis wordt schoongemaakt en in een restaurantje om de hoek, laat je de vis grillen. Het vissersdorpje is een geliefd vakantieadres voor veel Marokkanen en windsurfers en mag zeker niet ontbreken aan een reis door Marokko.

Een mooi vervolg van de reis is om na alle droogte van Marrakech en de Sahara, de kust te bezoeken. Bekende kustplaatsen van Marokko zijn Casablanca en Agadir. Grote badplaatsen waar genoeg uitgaansgelegenheden zijn. Agadir is een echte badplaats met een lange boulevard langs de witte stranden. De stad is de belangrijkste visserijhaven van Marokko, de haven ligt dan ook vol met vissersbootjes. Ben je meer toe aan een relaxte sfeer, bezoek dan kustplaats Essaouira. Dit stadje heeft vele bijnamen zoals “de parel van de Atlantische oceaan”, “het blauwwitte dorp” en “de schone slaapster”, die zij meer dan waar maakt. Vele bekende artiesten als Bob Marley en Jimi Hendrix hebben hier regelmatig vertoefd. Mocht je de smaak van het kameel rijden te pakken hebben gekregen, op de stranden in de buurt van Essaouira maken ze graag een strandwandeling met je.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500

noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01

Subscribe to our mailing list

* indicates required

privacy statement en disclaimer