Iedere travelholic heeft een bucketlist, zo’n lijst waarop allerlei bestemmingen staan die je graag zou bezoeken in dit leven. Op mijn bucketlist zijn al aardig wat bestemmingen afgevinkt en nog staan er een heleboel op, maar Myanmar staat niet op de lijst. Maar dan krijg ik de kans om met een kleine groep reisagenten het lievelingsland van Boeddha te bezoeken en daar zeg ik geen nee tegen!

 

We vertrekken om 11 uur vanuit Düsseldorf en vliegen via Singapore naar Yangon. Normaal gesproken vertrekt deze rondreis gewoon vanuit Nederland, maar voor deze agentenreis wordt een uitzondering gemaakt. Ik rij met een reisgenoot naar Düsseldorf, waar ik mijn autootje vlakbij de vertrekhal kan parkeren. De luchthaven is niet zo groot en overzichtelijk en we ontmoeten de rest van de groep in de vertrekhal. We checken gezamenlijk in bij Singapore Airlines voor de vlucht naar Singapore en Yangon. Het is fijn vliegen met deze luchtvaartmaatschappij die service nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. De vluchten verlopen naar wens en zonder vertraging, de overstap op Singapore gaat vlot en voor we het weten landen we op Yangon. Mingalabar! Dit betekent welkom in Myanmar.

Dag 1 in Myanmar:

   We arriveren rond half 10 (de volgende ochtend) in Yangon, de grootste stad van Myanmar. De paspoortcontrole verloopt heel soepel en de bagage ligt al op de band. We worden verwelkomd door Vincent, die als gids werkt voor Fox Reizen en door Nyo, een lokale gids. We hebben een lange reis achter de rug en rijden eerst naar het Ibis Styles hotel waar we de komende nacht zullen doorbrengen. We krijgen een uurtje om op te frissen voordat we op tour gaan. Het hotel is maar 3 jaar oud en comfortabel, net als de bedden. Maar er is geen tijd voor een dutje, het is tijd om te ontdekken!

 

Onze bus brengt ons naar het centrum van Yangon, de stad is genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. De infrastructuur van de stad is echt goed en ik ben aangenaam verrast! Onderweg zien we een mix van gebouwen, modern of in koloniale stijl, pagodes, hotels en kantoren. We komen aan bij Burma Bistro, een comfortabel en stijlvol restaurant en we krijgen een pittige lunch voorgeschoteld en we zijn gelijk wakker!

 

We hebben weer energie en beginnen aan onze wandeltocht door het koloniale centrum van Yangon. Op deze manier krijgen we een kijkje in het typische straatleven van de stad. Er zijn allerlei winkeltjes, kraampjes vol oude boeken, verborgen tempels en natuurlijk veel eetstalletjes. Ik hou van de sfeer in deze stad; die voelt heel positief chaotisch; er is groen en ruimte waardoor niemand elkaar in de weg zit. Yangon is erg fotogeniek: veel van de oude koloniale gebouwen zijn verouderd en door planten of bomen bezet. Sommige gebouwen worden echter prachtig gerestaureerd en omgezet in veelal luxe hotels.

Halverwege de middag brengt de bus ons naar de tempel van het gigantische Boeddhabeeld Chaukhtatkyi. De liggende Boeddha is wel 66 meter lang. Het is er altijd druk met bezoekers, voornamelijk de lokale bevolking, maar er zijn natuurlijk ook toeristen. De voeten van deze Boeddha zijn prachtig versierd en we lopen rond om dit indrukwekkende beeld van alle kanten te zien.

 

Vervolgens rijden we naar het absolute hoogtepunt van Yangon: de Shwedagon pagode. We moeten geschikte kleding dragen om het complex te kunnen betreden. Nu is het zo dat overal de schoenen uitgedaan moeten worden en je schouders en knieën bedekt moeten zijn, maar hier is de controle extra streng. Het is één van de belangrijkste pagodes van het land, volledig bedekt met bladgoud. De pagode is nu extra afgedekt met bamboe, zodat een nieuwe laag bladgoud opgebracht kan worden. Het tempelcomplex is enorm en we krijgen ongeveer een uur om rond te lopen. Het is niet genoeg, er is zoveel moois te zien, maar we hebben een geweldige tijd hier en nemen veel foto's van o.a. poserende monniken en uiteraard de pagode. Wanneer de zon ondergaat worden er kaarsen aangestoken rondom de pagode en dan is het tijd voor ons om te vertrekken.

We gaan naar een prachtig restaurant genaamd Patoma, waar we een heerlijke maaltijd aangeboden krijgen voordat we terugkeren naar het hotel. We zijn moe en hebben wat slaap nodig. Maar voordat mijn ogen sluiten denk ik terug aan alles wat we vandaag hebben gezien; ik heb genoten van Yangon. Wat een geweldig begin van de reis! De wake-up call van morgen zal vroeg zijn: we vliegen namelijk om zeven uur naar Heho.

Dag 2 in Myanmar:

Onze wekker maakt ons wakker om 4 uur; veel te vroeg! Maar het betekent ook dat we de hele dag kunnen genieten van nieuw te bezoeken plaatsen. Vanuit Yangon vliegen we met Golden Myanmar Airlines naar Heho. De terminal voor binnenlandse vluchten is gloednieuw, van alle gemakken voorzien en het inchecken gaat vlot. We hebben geen rechtstreekse vlucht; eerst vliegen we naar Mandalay, maar het is een korte stop en vliegensnel door naar Heho. Bij aankomst worden we begroet door onze nieuwe lokale gids Mr. T die samen met Vincent onze gids zal zijn voor de komende 3 dagen. En voor het geval u zich afvraagt: hij lijkt helemaal niet op Mr. T van het A-team, maar zijn naam is zo ingewikkeld dat hij deze heeft afgekort.

 

Vanaf het vliegveld rijden we naar het dorp Nyaung Shwe. Onderweg is er veel te zien. De omgeving is compleet anders dan Yangon; we zijn nu in landelijk Myanmar en passeren rijstvelden, lokale fabrieken en kleine dorpjes. We zien dat er aan de wegen wordt gewerkt, er wordt geïnvesteerd in de infrastructuur en ik zit voor in de bus om het beste uitzicht te hebben. We stoppen bij één van de rijstvelden waar de lokale bevolking hard werkt en de rijstplanten eruit haalt, zodat ze elders opnieuw geplant kunnen worden om verder te groeien. Het is intensief werk en mijn bewondering is groot.

We komen aan in het dorp Nyaung Shwe. Het eerste deel van het programma van vandaag is een boottocht op het beroemde Inle Lake. De tocht start vanuit dit dorp, waar we ook de komende twee nachten zullen verblijven. De bus brengt ons naar één van de zijkanalen waar onze boten wachten; we krijgen een korte uitleg over het merengebied en dan springen we aan boord van de prachtige long tail (langstaart) boten.

 

Inle Lake vind ik een wereld apart! Het dagelijkse leven bevindt zich op of rondom het meer. Iedereen moet hier wel een boot hebben want er zijn er zoveel en zonder boot kom je nergens. We verlaten het kanaal en na een paar minuten bereiken we het meer. Het meer is magisch, idyllisch gelegen en omgeven door bergen. Het meer staat bekend als de thuisbasis van de Intha-bevolking met hun drijvende tuinen, huizen op palen en de unieke roeigewoontes van de lokale vissers. We stoppen gedurende de tocht een paar keer om traditionele ambachten te zien, zoals ijzersmeden, zijde weven en het maken van de typische long tail boten.

 

We verlaten het meer om een zijkanaal in te gaan. We lunchen heerlijk bij restaurant Mr. Toe, dat tegenover de beroemde Paung Daw Oo-pagode ligt. Vanuit het restaurant kunnen we hiernaartoe lopen via één van de vele houten bruggen die over de kanalen gebouwd zijn. De pagode heeft 5 beroemde Boeddhabeelden en het is er erg druk. De Boeddhabeelden zijn zo vaak bedekt met bladgoud dat ik nauwelijks herken wat ze veronderstellen te zijn. Het is een belangrijke plaats voor de lokale bevolking, dus een “must see” voor ons toeristen. We varen terug naar het dorp en ik ben blij dat we morgen weer een boottocht in het programma hebben; Ik vind Inle Lake geweldig!

Onze bus brengt ons einde van de middag naar de Red Mountain Winery. Geloof het of niet maar er wordt wijn gemaakt in Myanmar! We krijgen een rondleiding door de wijngaard en we horen hoe het wijn maken begon in Myanmar. We krijgen uitleg over het maken van de wijn en we krijgen de kans de wijnen te proeven. De smaken verschillen onderling; de wijnmakerij is echter nog niet lang bezig en groeit en leert nog steeds. De omgeving is prachtig en er is veel potentieel. We kijken naar de zonsondergang vanaf het restaurant bij de wijnmakerij en rijden dan naar ons hotel Nyaung Shwe City.

 

We frissen ons op en lopen het dorp in. Onderweg staat er een man te zingen richting een balkon; ja… het is echt waar, op deze manier maken de mannen de vrouwen nog het hof, zo legt Mr. T ons uit. We dineren in restaurant Golden Kite. Ik geniet van het eten in Myanmar; het is een mengelmoes en is wellicht het beste te vergelijken met de Thaise keuken. Myanmar heeft ook eigen bier en dat smaakt goed en past prima bij het soms pittige eten. Het was een erg lange dag, maar voordat we terug keren naar het hotel, bezoeken we een lokaal “volle maan” festival waar muziek, dans en eten is. We blijven een half uurtje, want het is echt een festival voor de lokale bevolking. We drinken nog een drankje op het dakterras van het hotel en gaan dan richting de kamers. Morgen staat er weer een mooie dag op Inle Lake op het programma!

Dag 3 in Myanmar:

 

Het is onze tweede dag in Inle Lake. Het weer is echt prachtig en we kunnen niet wachten om weer het water op te gaan. Het meer ligt 900 meter boven zeeniveau en dat maakt het klimaat heel aangenaam; het is een stuk minder warm als de lagergelegen gebieden. Vanochtend brengen de long tail boten ons naar het klooster Nga Phe Chaung. Het is een indrukwekkend houten klooster, gebouwd aan het einde van de jaren 1850. Het klooster was ooit beroemd om zijn huiskatten die door hoepels sprongen, aangeleerd door de monniken. Er zijn nog steeds katten, maar er worden gelukkig geen trucs meer uitgevoerd. Het houten interieur is indrukwekkend en het houtsnijwerk is prachtig! Achter het klooster is een kleine toeristenmarkt en uiteindelijk koop ik een klein long tail bootje met visser.

 

We varen verder naar de drijvende tuinen van Kaylar, onze boot vaart langzaam door een doolhof van “groene” kanalen. De dorpelingen leven voornamelijk van visserij en landbouw (op het water dan wel te verstaan). Op de drijvende tuinen telen ze voornamelijk tomaten en soms erwten, pepers en bloemen. Doordat er veel tomaten geteeld worden, zijn er hier en daar Italiaanse restaurantjes te vinden. Alle ingrediënten voor de Italiaanse keuken zijn in dit gebied aanwezig. De dorpelingen wonen in paalwoningen en ook hier zijn er veel houten bruggen om de grachten lopend over te steken.

 

We verlaten Kaylar en gaan stroomopwaarts via een kleine en bochtige kreek richting het dorp Indein. Kinderen zwemmen en spelen in de kreek, volwassenen wassen hun kleren en er zijn kleine dammen die water verzamelen voor de rijstvelden. Indein ligt aan de westelijke oever en is beroemd om de betoverende pagodes. Eénmaal aangekomen, maken we een korte wandeling om rond te kijken! Het is overweldigend: overal stoepa's, sommige in puin, sommige nog steeds intact met mooie versieringen aan de buitenkant. Er is zoveel te zien, prachtige details; dit gebied is adembenemend! Een paar Indein stupa's worden hersteld, maar de meesten van hen bevinden zich nog steeds in een verlaten 'Indiana Jones' achtige staat. Ik zou hier wel uren kunnen rondkijken.

Het is lunchtijd en we zitten in het River restaurant, gelegen op slechts een paar honderd meter van de pagodes. De lunch is weer heerlijk, de locatie perfect en ik voel me gezegend dat ik deze reis mag maken! Na de lunch lopen we langzaam terug richting de boten; we maken foto's van de lokale bevolking die prachtig gekleed is. Er zijn langnekvrouwen die voor ons poseren, vrouwen en kinderen die ons sjaals proberen te verkopen en het is moeilijk om nee te zeggen!

 

We gaan terug naar Nyaung Shwe, de boottocht duurt ongeveer 1,5 uur en voor de laatste keer geniet ik van het prachtige landschap rondom het meer. Het einde van de middag hebben we voor onszelf en ik besluit mijn belevenissen op te schrijven; er zijn zoveel indrukken en ik wil niets vergeten. Sommigen huren een fiets en gaan de nabije omgeving verkennen, sommigen boeken een massage; er is genoeg te doen en te beleven in deze omgeving! 's Avonds eten we op het dakterras van het hotel; morgen vroeg vertrekken we naar Kalaw.

Dag 4 in Myanmar:

 

De rit naar Kalaw is geen directe rit, we hebben een paar stops onderweg! Onze eerste stop is bij een plaatselijke ambachtswinkel waar papier wordt gemaakt van boomschors. We krijgen het hele proces te zien; de bast wordt omgezet in puree en de puree (nog steeds nat) wordt versierd met boom of bougainville bladeren voordat de puree opdroogt. Uit het papier worden boekjes, kaarten, lantaarns en parasols gemaakt. We krijgen ook het proces te zien van hoe de houten parasols worden gemaakt en ik ben echt onder de indruk van hoe mooi en secuur dit werk wordt gedaan. Er wordt gewerkt met oude gereedschappen, old school dus en alles handgemaakt; we kopen allemaal souvenirs om mee naar huis te nemen!

 

De volgende stop is de Heho-markt. Het idee was om gisteren naar de drijvende markten op het meer te gaan, maar deze zijn behoorlijk toeristisch geworden en de Heho-markt is nog niet ontdekt door de massa. Het is een gigantische markt en je weet echt niet waar je moet kijken waneer je rondloopt. De verscheidenheid aan producten die worden verkocht is gewoon geweldig: bloemen, noten, kruiden, specerijen, vis, vlees, gevogelte, fruit, groenten en veel andere goederen die ik niet altijd herken. Tussen de marktkraampjes in zijn er kleine "pop-up" restaurants waar je kunt zitten voor een verse maaltijd. De markt is druk en vol leven, smaken en kleuren. Ik vind het hier geweldig en zoals gewoonlijk maak ik veel te veel foto's. Iedereen koopt wat lokale snacks voor in de bus.

We vervolgen onze rit naar Kalaw en zodra we aankomen zijn is het tijd voor een kopje thee. Mr. T kent een heel mooie plek om te stoppen: de New Simple Life. Het is een kleine oase waar we even ontspannen en in plaats van thee bestel ik vers vruchtensap. Ik zou hier wel een tijdje kunnen zitten en gewoon genieten van de rust van deze plek. Maar er staat nog genoeg op het programma, dus na ons drankje gaan we weer verder.

 

We bezoeken Shwe Oo Min Paya, een grottempel. Er is ontzettend veel bling bling in de grot. Ik zie persoonlijk liever de natuurlijke schoonheid van de Boeddhabeelden, maar in Myanmar versieren de inwoners hun beelden, hun pagodes en tempels met flikkerende lichtjes. We rijden naar het centrum voor een lunch in restaurant Thumaung. Keer op keer worden we verwend met lekker eten en deze keer is het niet anders. Na de lunch checken we in bij hotel Dream Villa. Het hotel is oud, maar het personeel is uiterst vriendelijk en de kamers zijn ruim.

 

Halverwege de middag verlaten we het hotel voor een 2,5 uur durende trekking; de uitzichten langs het wandelpad zijn geweldig. We stoppen onderweg bij een kloostercomplex gelegen in een klein bergdorpje en geven de kindjes wat knuffels, pennen en kleurpotloden (tip van onze gids voor vertrek). Na zonsondergang wacht onze bus ons op aan de andere kant van de berg en keren we terug naar het hotel. Het diner is in restaurant Seven Sisters, gelegen in het centrum van de stad. Na een drukke dag en intensieve wandeling zullen wij als een blok slapen!

Dag 5 in Myanmar

 

Vandaag staan we vroeg weer op! We hebben nog een binnenlandse vlucht in ons programma en deze zal ons van Heho naar Bagan brengen. Op het vliegveld nemen we afscheid van Mr. T, de lieve en soms ondeugende gids die ons deze laatste 3 dagen vergezelde. Onze vlucht is met Air KBZ en net als bij onze vorige binnenlandse vlucht verloopt de check-in en douanecontrole heel soepel. Het is een vlucht van slechts 45 minuten en voordat we er erg in hebben landen we op het vliegveld van Bagan.

 

Bagan is een oude stad in de regio Mandalay. Van de 9de tot de 13de eeuw was Bagan de hoofdstad van het Pagan koninkrijk. Meer dan 10.000 Boeddhistische tempels, pagodes en kloosters werden gebouwd alleen al in de Bagan vlaktes. Vandaag de dag zijn er nog overblijfselen van meer dan 2200 tempels en pagodes te vinden. Ze zijn er in alle maten: sommige met authentieke muurschilderingen en standbeelden. Sommige zijn ruïnes, sommige in goede staat, worden gerestaureerd en er zijn er ook nog in aanbouw.

Het klimaat in Bagan is warmer en vochtiger. Onze bagage wordt naar de bus gebracht en onze nieuwe lokale gids staat op ons te wachten. Zijn naam is Aung en hij is een erg lieve en beleefde jongeman. Hij neemt ons mee naar het centrum van Bagan en ook hier zullen we een lokale markt bezoeken: Nyaung Oo. Deze markt is niet zo groot als die in Heho, maar net zo kleurrijk. Er zijn aardig wat jonge vrouwen die je souvenirs proberen te verkopen en die je in het begin volgen terwijl je door de markt loopt. Bagan is toeristisch, dus we kunnen er maar beter aan wennen, maar het heeft mij totaal niet gestoord! De markt is erg druk, maar we genieten van deze korte stop.

 

Na de markt vervolgen we onze reis. Onze volgende stops is bij de Shwezigon Pagoda, ook wel de gouden tempel genoemd en één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Bagan. Alles blinkt en schittert het zonlicht. Dan rijden we naar een van de grootste tempels van Bagan. Het landschap langs de weg is adembenemend en tijdens onze rit naar de Ananda Phaya-tempel zien we honderden pagodes, tempels en ruïnes. Het is één groot filmdecor. De Ananda Phaya-tempel is één van de bekendste en mooiste tempels van Bagan en is in goede staat. De tempel bevindt zich bij de Tharabar-poort, de enige overgebleven poort van de oorspronkelijke 12 die zich in de oude stadsmuren van Bagan bevonden. In de tempel zijn wij de bezienswaardigheid! De bevolking komt soms van ver en velen van ons worden uit het niets gegrepen voor een foto, want blond haar en blauwe, groene of grijze ogen is iets dat ze nog niet eerder hebben gezien. Het levert hilarische en komische situaties op.

We gaan lunchen, restaurant The Royal Jasmine bevindt zich op slechts een paar honderd meter van de tempel; het eten is overheerlijk! Na de lunch checken we in bij ons hotel voor de komende twee nachten. Het Thazin Garden hotel ligt in het centrum, maar is een oase van groen. De hotelkamers bevinden zich op de begane grond in gebouwen die verspreid zijn door de tuinen. Aan de overkant van de oprijlaan is een restaurant, een comfortabel zwembad en een oude pagode. We krijgen even pauze om te ontspannen bij het hotel.

 

In de namiddag bezoeken we de indrukwekkende Dhammayangyi-tempel, een enorme tempel met (zo wordt gezegd) het beste metselwerk van Bagan. De zon die laag staat maakt dat de kleur van de tempel aan de buitenkant nog intenser is. Aung leidt ons er doorheen, zoals hij ook deed in de Ananda-tempel. Hij weet ontzettend veel en deelt zijn kennis en verhalen met ons. Eénmaal buiten lopen we een heuvel op voor een paar foto’s en we rijden een stukje verder voor de zonsondergang. We dineren in een goed restaurant genaamd The Hidden House en keren voldaan naar ons Hotel.

Dag 6 in Myanmar

 

Als je een vroege vogel bent, dan sta je op voordat de zon opkomt en zie je de heteluchtballonnen over Bagan vliegen. Ik vind het al spectaculair om er met de bus langs te rijden en hier en daar te stoppen. Maar het moet echt een prachtig uitzicht zijn vanuit een heteluchtballon, terwijl de ochtendzon schijnt over dit oude koninkrijk. Ik kijk omhoog en zie er een aantal voorbij zweven en wilde maar wat graag dat ik erin zat!

 

Na het ontbijt staat er een excursie naar Kyun Thiri Village op het programma. In het midden van de Ayeyarwady-rivier ligt het kleine eiland Kyun Thiri, dat een typisch rivierdorp is. Dit betekent dat we er per boot heen moeten; de reis duurt ongeveer 40 minuten. Op het eiland is een klein boerendorp met dezelfde naam. Hier krijgen we een glimp van de traditionele manier van leven, gedurende onze wandeling en door met de lokale bevolking te praten met behulp van onze gids Aung. Mensen hebben hier wel elektriciteit en zelfs hier en daar tv, maar ze leven van het land en hebben ossen voor transport. Het leven lijkt hier eenvoudiger en de mensen gelukkiger, maar voorzieningen zoals medische zorg zijn ver weg.

In het dorp is een klein klooster waar lokale snacks en thee voor ons worden geserveerd door het dorpshoofd. We luisteren naar Aung die vertelt over het leven als monnik in een klooster. Ik vraag hem of hij zelf ooit in een klooster heeft gezeten en hij vertelt ons een persoonlijk verhaal over hoe hij 36 dagen in een klooster heeft doorbracht nadat zijn moeder op 36-jarige leeftijd stierf. Iedereen is stil en ontroerd en ik kan mijn tranen niet stoppen. Hij heeft deze periode hier doorgebracht om zijn moeder te eren, hoe mooi is dat!

We varen terug naar Bagan voor de lunch. We zitten in restaurant River View (de naam geeft de locatie al prijs) en we genieten van zowel het uitzicht als het eten. We gaan terug naar het hotel voor een korte pauze. Het is erg warm hier en belangrijk om een beetje uit te rusten, al is het maar voor een uurtje.

 

Halverwege de middag krijgen we de keuze om te gaan fietsen of om een elektrische scooter te nemen om langs de tempels van het oude koninkrijk te rijden. De meesten van ons kiezen voor de scooters en veilig gepantserd met helmen gaan we een ritje maken. Het is erg leuk, de scooters maken nauwelijks lawaai. Het is een beetje stoffig terwijl je op de weg bent, maar we hebben veel plezier en het is een leuke manier om Bagan te verkennen. De fietsers houden ons goed bij, hebben maar een kleine voorsprong genomen. We stoppen hier en daar om tempels en pagodes te bezoeken en zodra de zon onder is gaan we terug naar het hotel. We eten vanavond in de tuin en de pagode die hier staat wordt verlicht met honderden kaarsen. We ontspannen en genieten van onze maaltijd voordat we terugkeren naar onze kamers.

Dag 7 in Myanmar

 

Het einde van onze reis nadert en vandaag rijden we naar de laatste stad die op ons programma staat: Mandalay. We laten Bagan en het oude koninkrijk achter ons. Een bus uit Mandalay komt ons ophalen en onze nieuwe gids, miss Dong Dong, zal ons begeleiden tot het moment dat we Myanmar verlaten. We stoppen even buiten Bagan, bij een palmboomolie boerderij. Het is interessant om ervaren toddy-tappers te zien klimmen in palmbomen, die tot 50 meter hoog zijn, om het sap op te vangen. Ze binden een kleine pot onder de gesneden punt van een ongeopende palmbloem om het palmsap te verzamelen. Op de boerderij krijgen we een korte rondleiding en uitleg over wat er allemaal gemaakt wordt van het sap; het ruikt er heerlijk zoet.

 

We vervolgen onze rit door het platteland naar Mount Popa Resort voor een koffiestop. Bij aankomst in het dorp komen we vast te zitten in het verkeer en hebben we geluk of niet?! Er is een unieke “Innoviation” ceremonie gaande, genaamd Shinbyu. Miss Dong Dong legt uit dat deze ceremonie meestal plaatsvindt tijdens schoolvakanties, in maart en april. Het is een formele ceremonie bestaande uit een parade rond de pagodes en het dorp met jongens en meisjes die allemaal zijn opgedirkt. De jongens zijn te paard en de meisjes zitten op stoelen op paradewagens. Het is een te lang verhaal om de hele ceremonie uit te leggen, maar ik kan je één ding zeggen en dat is dat de parade indrukwekkend is! Ik open een raam in de bus om er goed naar te kunnen kijken en zoveel mogelijk foto's te maken, dat valt niet mee want de parade is flink in beweging en onze bus probeert ook nog vooruit te komen. De gezichten van de kinderen zijn onbetaalbaar: sommigen gelukkig, sommigen geïntimideerd, sommigen opgewonden; het is prachtig om te zien.

We komen aan in Popa Mountain Resort. Er zijn houten bungalows in het midden van prachtige tuinen, er is prachtig uitzicht over de berghelling en een infinity pool vanwaar je het uitzicht op Popa Taung Kalat kunt bewonderen. Daar gaan we na onze pauze heen. Mount Popa is een uitgedoofde vulkaan en het klooster op de top is een ware bedevaartplaats voor de Birmezen. Dit is de plaats waar de 'nats' worden gehuldigd, de heilige geesten die deel uitmaken van het mythische verleden van Myanmar.

 

Eenmaal aangekomen bij Popa Taung Kalat moeten we 777 traptreden (132 meter) omhoog om de top te bereiken. De klim is de moeite waard, hoewel de pagode en tempels niet zo indrukwekkend zijn als degene die wij eerder hebben gezien. Maar is het goed voor je karma vertelt onze gids, dus we gaan omhoog! Terwijl je de trappen oploopt, moet je goed voor je spullen zorgen! Er zijn aapjes die een beetje stout kunnen worden en bijvoorbeeld je zonnebril kunnen stelen; we waren er zelfs getuige van dat dit gebeurde met een dame die voor ons de trap afliep.

Als we weer beneden zijn gaan we lunchen, we voelen onze benen trillen van de klim en het is goed om even te gaan zitten en wat te rusten. We eten een smakelijke Chinese lunch in restaurant Yangon, vlakbij Popa Taung Kalat gelegen. Dan hebben we een rit van 4 uur voor de boeg. We stoppen onderweg bij een supermarkt, halen chips en ijsjes voor de rit en rijden door naar Mandalay, een drukke en grote stad. We komen aan bij het Victoria Palace hotel, hier verblijven wij de volgende (en laatste) twee nachten van onze reis. Alsof we niet genoeg te eten hadden gekregen tijdens de lunch, gaan we ’s avonds uit eten in restaurant Mingalabar. We hebben niet echt honger, omdat we allemaal hebben zitten snacken in de bus, maar toch laten we het ons weer smaken. We zijn niet moe meer, hebben een dutje gedaan gedurende de rit en na het eten gaan we wat drinken in de Ginki bar, een gezellige plek in een mooie kleine tuin. Ze sluiten om 11 uur en precies dan vertrekken we en lopen we terug naar het hotel.

Dag 8 in Myanmar

 

Na het ontbijt verlaten we het hotel en rijden we met de bus naar de haven van Mandalay om de boot naar Mingun te nemen, dat alleen per boot te bereiken is. In de haven is het een gezellige, chaotische mix van bussen en boten. Er zijn geen steigers dus je loopt voorzichtig langs de oevers van de rivier en laat de lokale bevolking je aan boord helpen. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten en we kijken uit op een wazige, smokachtige Irrawaddy-rivier. Ik vind het heerlijk om op het water te zijn, er gebeurt ook hier zoveel. Ik zie een riviercruiseschip en het lijkt mij geweldig een riviercruise te maken over deze bijna 2200km lange rivier die van het noorden naar het zuiden tot aan Yangon loopt.

 

Mingun had de eer de grootste pagode ter wereld kunnen hebben, het gebouw zou ongeveer 150 meter hoog moeten worden. Maar koning Bodawpaya stierf tijdens de bouw en de bouwers vonden het sowieso een waanzinnig plan en ze stopten met bouwen na zijn overlijden. Het gebouw is dus nooit af gemaakt en na een grote aardbeving is er nog maar weinig van over. Toch is het een indrukwekkend monument van 50 meter hoog. We bezoeken de beroemde klok van Mingun, die in een altaar gebouw hangt. De klok is enorm en er wordt gezegd dat het de grootste intact bewaarde klok ter wereld is. We kopen nog wat souvenirs bij de marktkraampjes en lopen door naar de Hsinbyume-pagode, een indrukwekkend gebouw van prachtige architectuur en geheel in het wit. De zon schijnt fel, het is bijna 40 graden en de witte pagode verblindt. Ik neem veel foto's, maar kan niet goed zien wat ik fotografeer.

We keren terug naar Mandalay, de bemanning van de boot heeft verfrissingen voor ons en pinda's die overal in Myanmar groeien. In nog eens 45 minuten zijn we terug in de haven en de bus brengt ons naar het centrum. We hebben een Birmese lunch in een restaurant in de stad.

 

In de middag maken we een rondleiding door de stad. We bezoeken de Mahamuni-pagode met de gouden Boeddha. Honderden pelgrims bezoeken elke dag deze pagode om vederlichte goudblaadjes op de Boeddha te plakken. Persoonlijk vind ik niet dat het Boeddhabeeld er niet mooier op wordt, maar hoe meer hoe beter is de regel hier. De volgende stop is bij het Shwenandaw klooster, bekend om zijn prachtige houtsnijwerk en als laatste bezoeken we de Kuthodaw-pagode. Deze pagode staat ook bekend als "'s werelds grootste boek" omdat er 729 heiligdommen zijn die rondom de pagode zijn gebouwd. Elk van hen is een marmeren plaat waarvan beide zijden zijn gegraveerd met Birmese scripts. Kleine monniken spelen verstoppertje tussen de heiligdommen en een paar dat gaat trouwen neem foto's.

 

Einde van de middag keren we terug naar het hotel vol indrukken van alles wat wij in deze stad gezien hebben. 's Avonds eten we in restaurant Unique. We krijgen Chinees voorgeschoteld en hebben helaas ons laatste diner in Myanmar.

Myanmar dag 9/10

 

De laatste dag in dit geweldige land breekt voor ons aan. We hebben een vroeg ontbijt, checken uit en gaan nog een aantal bezienswaardigheden zien voordat we 's middags naar het vliegveld gaan. Het is al vroeg warm in Mandalay. Onze bus rijdt ons door het enigszins chaotische verkeer en zoals altijd kijk ik mijn ogen uit. Het stadsleven in Mandalay is anders dan het stadsleven in Yangon, dat wat overzichtelijker en rustiger lijkt. Maar ik hou wel van een beetje chaotische drukte.

 

We rijden richting de oude koninklijke hoofdstad Amarapura. Vlak in de buurt van deze stad ligt de beroemde U Bein brug, die zich uitstrekt over het Taungthaman meer. De brug lijkt misschien een gewone houten oversteekplaats (wat het eigenlijk ook is), maar deze historische brug is gemaakt van de overblijfselen van een koninklijk paleis. U Bein wordt beschouwd als de langste en oudste teakhouten brug ter wereld. De brug wordt nog steeds gebruikt en het beste is om een boot te nemen en te genieten van het uitzicht op de brug. Het water staat echter laag, dus gaan we te voet.

Daarna bezoeken we het Mahagandayon-klooster, tegenwoordig een school voor 1000 jonge monniken. Het klooster is een prachtige plaats van aanbidding en de monniken leren beleefd en hoffelijk te zijn tegen de toeristen. Helaas zijn veel toeristen niet beleefd terug. Tijdens de lunchceremonieceremonie (waar voedsel wordt geschonken door een rijke familie, die die dag het middelpunt van aandacht is), verstoren ze soms de loopstroom, terwijl de monniken het stil verdragen. De processie is een ondanks de drukte een prachtig gezicht, vooral de hoeveelheid monniken is overweldigend.

We maken nog een laatste stop voor een drankje bij de rivier. Daarna vertrekken we naar de luchthaven en nemen we afscheid van Miss Dong Dong, maar ook van Vincent die een andere richting op vliegt. Vanuit Mandalay vliegen we met Silk Air naar Singapore, waar we na 4 uur door zullen vliegen naar Düsseldorf. Singapore Airlines geeft ons de gelegenheid om ons op te frissen in de Ambassador-lounge op de luchthaven van Singapore. We zijn hier dankbaar voor, want Mandalay was warm. We douchen, nemen wat te eten en drinken en dan is het tijd om terug naar huis te gaan.

 

Deze groepsreis wordt normaal gesproken in 17 dagen gedaan met vertrek vanuit Nederland, het tempo is dan een stuk rustiger en ook zijn er extra activiteiten en stops. U kunt de reis ook privé maken en er zijn singlereizen naar Myanmar. Het land is de afgelopen jaren misschien niet altijd op de meest positieve manier in het nieuws geweest. Maar er zijn veel landen waar politiek, religie of regimes de reden kunnen zijn om er niet heen te gaan; terwijl er naar de meeste landen gewoon gereisd wordt. Ik ben echter zo blij en dankbaar dat ik dit geweldige land heb mogen bezoeken; er is geen moment geweest waarop ik me ongemakkelijk of bang heb gevoeld! Het land is rijk aan cultuur, geschiedenis en traditie, er zijn geweldige bezienswaardigheden die niet vervelen, de infrastructuur wordt beter! Er is vooruitgang in het land, de mensen zijn ontzettend vriendelijk, er is heerlijk eten, het leven is goedkoop ... en ik kan nog wel even doorgaan met het benoemen van redenen waarom ik het geweldig vond! Ga op reis naar Myanmar, het land is het waard! Myanmar zou op ieders bucketlist moeten staan…

 

Lisette den Boef

 

Kijk eens hier naar een maatwerkreis vooorbeeld Myanmar.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01