Mexico, een fascinerend land dat rijk is aan cultuur en historie.

Geschreven door Travelplanner Angelique, zoekt u een TravelXL Beuk kantoor.....

Mexico, een fascinerend land dat rijk is aan cultuur en historie en dat ook geweldige stranden heeft aan een turkooisblauwe zee. Waar kun je nog in de voetsporen treden van de Maya’s en Azteken in de vele tempels en piramides. Over kleurrijke indianenmarkten slenteren en in een luxe resort op het schiereiland Yucatan verblijven…?

 

Wij strijken neer in Playa del Carmen, van oorsprong een vissersdorpje  waar vooral de zelfstandige rugzaktoerist op afkwam.  De laatste jaren echter uitgegroeid tot een levendige badplaats  aan de oostkust van Mexico nabij Cancún aan de Caribische Zee. Dit wordt ons uitgangspunt voor de komende dagen.

 

We kozen voor een kleinschalig hotel met een echte Mexicaanse sfeer; vrolijk, ongedwongen en bovenal vriendelijk. Voorzien van alles wat je wenst op een bestemming als deze. Een plons in het zwembad is dan ook het eerste wat we doen na het uitpakken van de koffers. We spoelen Nederland even af om vervolgens het strand te verkennen. De hagelwitte, koraalachtige stranden in Playa del Carmen zijn nagenoeg  ongerept en hebben de prettige eigenschap dat het zand koel blijft, ongeacht de stand van de zon.

 

De stranden behoren tot de breedste aan de Rivièra Maya. Voor de kust van Playa del Carmen loopt het op één na grootste rif ter wereld: Maya Reef. Je kunt hier prachtig snorkelen en duiken. Wel is er een wat steile afloop van de zeebodem  waardoor het dus best snel diep wordt en er een aardige stroming staat. Hier gelden, net als in Nederland, de diverse waarschuwingsvlaggen voor op het strand.

De eerste avond gaan we natuurlijk op ontdekkingstocht in de nabijheid van het hotel en komen er al snel achter dat de meeste luxueuze hotels en villa's gelegen zijn in de wijk Playacar. Het uitgaansleven speelt zich af op 5th Avenue en is ook de winkelstraat van Playa en loopt van noord naar zuid parallel aan het witte zandstrand. Aan het einde van 5th Avenue aan de zuidkant begint de hotel zone. De hotels in Playa del Carmen zijn gelukkig geen hoogbouw zoals in Cancun, waardoor Playa nog een echte dorpssfeer heeft.  Er zijn restaurants te over. Van Chinees tot Frans en van Thais tot fastfood. Uiteraard kun je ook terecht voor de heerlijke lokale keuken. Naast de vele terrasjes en bars zijn hier de discotheken te vinden, sommigen zelfs met Caribische livemuziek.  Vanuit het hotel is deze straat met een taxirit voor 3 tot 4 euro makkelijk te bereiken. Het eten is lekker en niet duur. De drank daarentegen is enigszins  aan de prijs maar dat weerhoudt ons er niet van om met een heerlijke tequila, luisterend naar de passionele klanken van Mariachi-muziek, onze eerste dag af te sluiten.

Mayastad in Yucatan

Vandaag gaan we op pad om de Mexicaanse cultuur te ontdekken. Via Tulum rijden we  landinwaarts naar Coba. In de oudheid was Coba een van de grootste Mayasteden in Yucatan maar is toch minder bekend geworden dan het veel drukkere en bekendere Chichen Itza. Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is  de Nohoch Mul, oftewel de Grote Heuvel, zoals de tempel van 42 meter hoog in Maya taal wordt genoemd. Het beklimmen van deze tempel is een pittige aangelegenheid in de Mexicaanse hitte maar het is de moeite waard. Wat een uitzicht! Jungle zover je kunt kijken.  Gelukkig waren we zo slim geweest om voldoende flesjes water mee te nemen om het verloren vocht weer aan te vullen. En toen moesten we weer naar beneden….Trede voor trede dalen we weer af en zijn dolblij dat ons beneden een bakfiets staat op te wachten zodat we niet hoeven te lopen naar de uitgang van het complex.

Cenotes

Op de terugweg naar Playa del Carmen maken we een tussenstop bij één van de cenotes die Yucatan rijk is. Dit is een bovengrondse grot gevuld met water en geeft toegang tot het ondergrondse waterstelsel. Via trappen dalen we af om in het heerlijk koele, kristalheldere water te zwemmen. Daar waren we aan toe op deze mooie warme dag! In de grot zien we zowel stalactieten als stalagmieten. Het is wel een luguber idee dat veel van deze cenotes gebruikt werden om (mensen) offers te brengen.

Cozumel

Voor een dagje duiken gaan we naar misschien wel de beste duikplek ter wereld, Cozumel. De adembenemende onderwaterwereld doet je plaats en tijd vergeten. Bij het bovenkomen zijn we dan ook nog lang niet uitgedoken en snorkelen we nog een tijdje rond.  Cozumel is ook voor snorkelaars een paradijs. En zo simpel te bereiken. Vanaf de pier in het centrum van Playa del Carmen vaart de veerdienst in 40 minuten naar het eiland of je neemt de snelboot en bent in slechts 25 minuten op het eiland.
Vandaag is de dag waar we naar hebben uitgekeken. We gaan zwemmen met dolfijnen. Daarvoor gaan we naar Dolphin Discovery in de haven van Puerto Aventuras. Bij aankomst krijgen we uitleg over wat we gaan doen en hoe we deze fantastische dieren kunnen benaderen. Toch wel een beetje gespannen gaan we het water in. Meteen komen er dolfijnen naar ons toe en kunnen we ze ook aanraken. Wat zijn ze mooi en zacht; hier wordt je vrolijk van! Het leukste vond ik dat je wordt uitgelegd hoe je moet klaar liggen in het water en dan ineens die neusjes tegen je voeten te voelen. Je gaat sneller en sneller en wordt op een gegeven moment echt gelanceerd. Dit was een dag om nooit meer te vergeten.

Zelf  onderweg

De wegen in Yucatan zijn erg goed. Een huurauto is daarom zeker aan te raden! Op deze manier is het goed te doen om zelf de belangrijke plaatsen en tempels te bezoeken. De entreetickets hiervoor kun je eenvoudig ter plaatse regelen. Houd er wel rekening mee dat je op tijd gaat tanken en daarvoor contant geld bij je hebt. De wegen zijn goed met duidelijke bewegwijzering, maar zorg dat je voor het donker op de plaats van bestemming bent, want de verlichting ontbreekt vaak.

We komen thuis met een mooie ervaring rijker en kunnen terugblikken op onvergetelijke momenten. Wat een heerlijke bestemming, wat een mooi vakantieland en Playa del Carmen is zeker meer dan alleen een strandbestemming!

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500

noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01

privacy statement en disclaimer