De Kanaaleilanden…een mix van Britse traditie en Franse charme. Ze worden ook wel stukjes Frankrijk opgevist door Engeland genoemd.

Les Iles Anglo-Normandes, zo noemen de Fransen wat de Britten hun Channel Islands noemen. En volgens de bewoording van de Franse schrijver Victor Hugo (1802 – 1885): ‘Le Pays est beau, le peuple est bon, l’histoire est fiere. La cote sauvage est majestueuse.’ Tijdens mijn 6 daagse studiereisbezoek (23/4/19 - 28/4/19) aan de Kanaaleilanden ben ik dan ook zeer verrast. Wie naar de Kanaaleilanden reist, zal het zelf ontdekken: het is een mooie bestemming met vriendelijke mensen, die trotst zijn op hun geschiedenis. Ter introductie: de Kanaaleilanden zijn gelegen voor de kust van Frankrijk of te wel de Golf van Saint Malo en bestaan in totaal uit 5 eilanden, te weten Jersey (118m2), Guernsey (65m2), Alderney (8km2), Sark (5km2), Herm (1,3km2) en de eilandvlekken Jethou en Lihou. Jersey ligt 45 km ten zuidoosten van Guernsey. Lihou ligt ten westen en Jethou, Herm en Sark liggen ten oosten van Guernsey, Alderney ten noorden daarvan. Eeuwenlang heeft de bevolking van de Kanaaleilanden een Normandisch dialect gesproken, het Guernesiais en het Jersiais, dat geen geschreven vorm kende. De meeste jongen mensen kennen dit Franse patois niet meer, maar de oudere bevolking van het binnenland spreekt het nog wel onder elkaar. Het dialect wordt langzaam verdrongen door het Engels, dat in 1921 tot officiële taal werd verklaard. Tot dan werd het Frans gebruikt in alle wetten en verordeningen, in het parlement en het gerechtshof. Nu nog is Frans de taal van het gerechtshof, hoewel ook Engels is toegestaan. Een groot aantal namen op de eilanden – van families, straten, dorpen, baaien kapen en gebouwen – is puur Frans, maar ze worden op zijn Engels uitgesproken. Zowel Jersey als Guernsey worden omringd door tientallen rotseilandjes, waarvan het merendeel slechts bij laag water boven de zeespiegel uitsteekt. Alle eilanden rijzen als rotsplateaus uit de zee omhoog; de kusten hebben baaien, stranden, klippen, badplaatsen en vissershaventjes. In het voorjaar en de vroege zomer groeien en bloeien er overal op de eilanden fuchsia's en hortensia's, camelia's, mimosa en tamarisk, fresia's en narcissen, anemonen en gladiolen, tulpen en anjers en ontelbare rozen. Langs de wegen staan grote berenklauwen, viooltjes, sleutelbloemen, irissen, lupinen, boterbloemen, zuring, margrieten en madeliefjes. Op moerassige plaatsen komen ook verschillende soorten orchideeën voor. In de zomermaanden groeien op de rotsen de gele stekelbrem en in de weiden allerlei klaversoorten.

Voor de wandel en natuurliefhebbers zijn de Kanaaleilanden dan ook een paradijs. Wat de fauna betreft leven er in het wild konijnen, veldmuizen en egels, maar de interessantste dieren zijn uiteraard de zeevogels in de moerassen en weiden, op de rotsen en aan de kust. Op het eiland Lihou komen de bruine zandoogjes voor. De rotseilanden herbergen aalscholvers, papegaaiduikers, zeekoeten , meeuwen en scholeksters, en in het binnenland leven mussen, spreeuwen, eksters, tuinfluiters en Vlaamse gaaien. De wateren rond de eilanden zijn rijk aan verschillende vissoorten; zeepaling, brasem, vleet, schol, zeebaars, pollak, rog en rode poon.  In de reservoirs van Jersey zit voorn, ruisvoorn, karper, zeelt, baars en brasem.

Op Jersey wonen tegenwoordig  zo'n 103000 mensen, op Guernsey 63000, op Alderney 2000, op Sark 600 en op Herm 60. De oorspronkelijke bevolking van de Kanaaleilanden is van Normandische afkomst. Tegenwoordig zijn er op Jersey en Guernsey ook enkele duizenden gastarbeiders uit Portugal, die voornamelijk actief zijn in de horeca. Opvallend is dat een groot aantal van hen afkomstig is van het eiland Madeira. Eilanders voelen zich blijkbaar aangetrokken tot eilanders. Na bovenstaande korte introductie  over de Kanaaleilanden wordt het voor mij tijd om onze mooie studiereis te beschrijven.

 

Maar “Hoe er te komen?” allereerst. Van half april t/m half september  zijn er op zondag directe verbindingen vanaf Rotterdam naar Jersey en Guernsey en ook vanaf Groningen Eelde Airport naar Guernsey. Indien u vanaf Rotterdam naar Jersey reist, wordt er zowel op de heen als de terugreis een tussenstop op Guernsey gemaakt. De vluchten worden uitgevoerd door Blue Island (Fly Be) met aan boord ongeveer plaats voor 66 personen. Een andere voor de hand liggende manier om naar de Kanaaleilanden af te reizen is per auto en dan vanuit St. Malo over te varen naar Jersey of Guernsey. Een overnachting in St. Malo is extra handig bij vroeg vertrek of late aankomst van de boot. St. Malo is een gezellige historische vestingstad uit de 12e eeuw. Een absolute highlight is het nabijgelegen Mont Saint Michel, door UNESCO geclassificeerd als cultureel erfgoed en een van de grootste toeristische monumenten in Frankrijk.

Dinsdag 23 april 2019:

Onze studiereis begint voor ons allen op de luchthaven van Amsterdam Schiphol Airport. Om 12.00 uur is het verzamelen. De helft van de groep komt uit de regio, maar de  andere helft komt vanuit het noorden en hebben er al een behoorlijk reis/afstand opzitten. Linda Andeweg (sales  Sunair) staat ons al vol enthousiasme op te wachten. De groep van 20 reisagenten  ontmoet elkaar, schudt elkaar de hand en binnen no time heerst er al een gezellige sfeer.  We krijgen een Dominicus reisgids van de Kanaaleilanden uitgereikt en hoeven ons niet te vervelen tijdens de vlucht/reis.  Wij vliegen die dag met Britisch Airways in een klein uurtje van Amsterdam Schiphol Airport (13.55 uur)  naar Londen Gatwick (14.10 uur), om vervolgens daar over te stappen op het volgende vliegtuig van Britisch Airways ( 15.50 uur) dat ons in 45 minuten over vliegt naar het eerste eiland van onze studiereis en tevens het grootste, namelijk  Jersey (16.55 uur). De overstap op Londen Gatwick neemt naar verhouding nog best wat tijd in beslag, omdat er door de douane moet worden gegaan. Wij landen keurig op tijd en worden opgewacht door de chauffeur die ons met de transfer bus naar ons eerste overnachtinghotel Pontac House in St. Clement brengt.  Het 3*** hotel is  gelegen op de zuid-oostelijke punt van Jersey en kijkt uit over St. Clements  Bay. De kustweg scheidt het hotel slechts van het strand en het spectaculaire ‘maandlandschap’ bij eb. Wij krijgen allemaal een kamer met zeezicht en kunnen met eigen ogen aanschouwen wat voor bijzonderheid de eb en vloed op de Kanaaleilanden is. Het enorme verschil tussen eb en vlied (gemiddeld met zo’n 12 meter een van de grootste ter wereld), maakt dat het eiland 2 keer per dag totaal van gedaante verandert.  We hebben even de tijd om ons op te frissen en daarna vertrekken we per busje naar ons  restaurant voor deze avond. The Bass & Lobster Food House in St. Martin’s Village. Absoluut een tip en aanrader voor de liefhebbers van vis. Gedurende het 3 gangen diner stelt iedereen zich kort voor, zodat we allemaal een idee hebben met wie we de komende dagen optrekken. Al gauw blijkt dat iedereen wel een beetje dezelfde interesses heeft voor wat betreft wandelen,  natuur (waaronder de flora & fauna), fotograferen etc. Na een zalig diner vertrekken we weer richting hotel, waarna iedereen na een afzakkertje in de bar richting zijn kamer verdwijnt. Er staat namelijk een heuse Scanvenger Hunt (puzzeltocht) voor de 2e dag op de planning.

 

Woensdag 24 april 2019:

Nadat iedereen ontwaakt komen we er op ons balkon achter dat inmiddels de zee weer heel dicht bij is, nadat wij de avond ervoor een droog maanlandschap hadden gezien.

Het ontbijt smaakt heerlijk, met name de verse croissants (lees Franse invloeden) en de heerlijke yoghurt (natuurlijk afkomstig van de bekende Jersey Cow) met muesli. Uiteraard ontbreken de beacon & eggs ook niet tijdens het ontbijt. Na het ontbijt worden wij met de minibus richting het autoverhuurkantoor van Avis dicht bij de luchthaven gebracht. Hier  staan 5 super schattige Fiat 500’s te wachten. Ieder groepje bestaat uit 4 personen en wij krijgen van Linda Andeweg allerlei opdrachten voor onderweg mee zodat wij vandaag het eiland op eigen houtje kunnen ontdekken. Inclusief een bezoek aan 4 hotels.

Een goede start en manier om het eiland te verkennen. Onze tocht start bij het Jersey War Tunnels.

Aan de bouw van H08, Hohlgangsanlage 8, een uitgebreid tunnelcomplex in de harde rotsen van Jersey, heeft tijdens de Duitse bezetting de Organisation Todt tweeënhalf jaar gewerkt. Er werd 14000 ton rots verwijderd en 4000 ton beton gebruikt voor de aanleg van gangen en zalen. Uiteindelijk zou het complex  worden gebruikt als ondergronds ziekenhuis. Aanvankelijk ging men ervan uit dat hier hoofdzakelijk Russische dwangarbeiders hadden geleden. Later bleken ook veel Spaanse republikeinen en een groep Franse, Poolse en Tsjechische joden hierheen te zijn gedeponeerd. Een groot aantal is tijdens het werk, dat bij de bevrijding van het eiland  in 1945 slechts voor de helft was voltooid, bezweken aan honger en uitputting of onder het vallend gesteente. Renovaties  hebben het hospitaal veranderd in een aangrijpend museum, waar een geslaagde poging is gedaan niet alleen het leven van de dwangarbeiders onder de grond te belichten, maar ook de dagelijkse problemen waarmee de bevolking – het gedeelte dus dat er voor had gekozen te blijven en niet naar Engeland was uitgeweken – werd geconfronteerd.

Tip: voor degene met een Jersey Island Pass is de toegang gratis.

Na deze donkere geschiedenis wordt het tijd voor ons om Jersey bovengronds te bekijken. Langs kronkelende paden en weggetjes, meer dan 2 banen is het doorgaans  niet en bezoeken aan Hotel Atlantic in St. Brelade (aanrader voor de golfliefhebbers, met golfbaan La Moye Golf Course) en Hotel Cristina in St. Aubin rijden we door richting Corbiere Point met Corbiere Lighthouse. Bij eb kun je over de dam  naar de vuurtoren wandelen, maar let op, want de vloed komt snel op.  Aanrader:  de indrukwekkende zonsondergang.

Via de westkust langs St. Ouen’s Bay rijden we omhoog richting het noorden. Dit is tevens het gebied  waar de klifpadden, wandelingen en prachtige uitzichten zich bevinden. We lunchen bij The Windwill Restaurant wat ons een zeer Hollands gevoel geeft vanwege de windmolen. Daarna brengen we een kort bezoek aan La Mare Wine Estate (jaarlijks goed voor ruim 40000 flessen wijn) . Het is toegestaan te wandelen door de wijngaard en/of de appelboomgaard. Behalve wijnen  komen er ook de Apple Brandy, Jersey Cream Liqueur en Jersey Black Butter vandaan. Behalve rondleidingen kan er ook geluncht of gedineerd worden.

Vervolgens rijden we door naar Devil’s Hole. We parkeren de auto en een prachtige wandeling naar beneden brengt ons bij een prachtig uitzichtpunt.  Devil’s Hole,eigenlijk Creux de Vis geheten, is een van de talrijke grotten die je hier langs de kust aantreft. Hij staat in verbinding met de zee en is ongeveer 30 meter breed en 60 meter diep. Na het aanschouwen van dit prachtig punt vervolgt de klim weer terug omhoog. Een goede training van de beenspieren en vertering van onze lunch.

Wij merken dat door de vele stops de tijd ontzettend snel gaat en maken daarom een korte stop bij de ingang van de Jersey Zoo. Zeker voor de gezinnen met kinderen een leuke bezienswaardigheid en aanrader. Na een korte stop in Gorey Harbour  met uitzicht op het kasteel Mont Orgueil aan de oostkant van het eiland rijden we via de onderkant weer naar de hoofdstad St. Helier.

Helaas hebben wij aan het eind van de dag geen tijd meer om de hoofdstad te bezoeken, maar zullen deze stad de volgende morgen kort bekijken.

De auto’s worden weer bij Avis ingeleverd en iedereen heeft een volle en enerverende dag vol belevenissen achter de rug.

Wij dineren die avond in ons eigen hotel en wederom worden wij verrast met een heerlijk 3 gangen diner, waarbij de medewerkers van het restaurant er alles aan doen om het ons naar de zin te maken en denken dat wij uitgehongerd zijn. Na de borrel verdwijnt iedereen naar zijn kamer. Dromend over een mooie dag op het mooie eiland Jersey. De volgende ochtend zullen wij namelijk na een kort bezoek aan de hoofdstand St. Helier de ferry nemen naar het eiland Guernsey. Vol verwachting klopt ons hart…

 

Donderdag 25 april 2019:

Na een goede nachtrust en een wederom heerlijk ontbijt checken we uit bij Hotel Pontac House en vertrekken we per transferbus naar St. Helier, de hoofdstad van Jersey. Hier krijgen we een paar uurtjes de tijd om de stad te verkennen, op een terrasje te zitten of nog een aantal hotels te bezoeken. Samen met mijn autogroepje van de dag ervoor brengen we een snel bezoek aan de hotels The Revere 3*** en Stafford 2**. Beide hotels vallen onder dezelfde eigenaar, liggen in de zelfde straat en op korte loopafstand van het centrum. Mijn voorkeur zou in dit geval uitgaan naar hotel The Revere, welke tevens over een klein zwembad beschikt en qua inrichtring nogal een mengelmoes is van oosters en Engels.

Na ons bezoek lopen we richting haven van St. Helier. In de Elizabeth Marina ligt voor heel wat kapitaal aan bootjes/jachten. We lopen de pier af naar het einde om zo dicht mogelijk qua uitzicht bij Elizabeth Castle (vernoemd naar Queen Elizabeth) te komen.  Ook hiervoor geldt dat afhankelijk van eb of vloed je of te voet of per boot of waterbus er kunt komen.

De hoofdstad St. Helier heeft 33.500 inwoners en ligt aan de St. Aubin’s Bay, een grote halfronde baai. Naast de financiële sector is het toerisme een belangrijke inkomstenbron en op de derde plaats komt de agrarische sector. Export producten zijn vooral aardappelen, tomaten en bloemen.

Om te winkelen zijn King Street en Queen Street gezellige winkelstraten en bovendien voetgangers domein. Ook zijn er twee markten met verse producten in St. Helier: Central Market en Beresford Market.

Na ons bliksem bezoek aan St. Helier vertrekken we per transferbus naar de haven waar Condor Ferries ons in een klein uurtje van (13.15 uur – 14.15 uur) van Jersey, St. Helier naar Guernsey, St.Peter Port brengt. De overtocht kost €29 voor een enkele reis en €58 voor een retour. Alle schepen zijn modern en van alle gemakken voorzien. Haal wat te eten en drinken en geniet heerlijk in uw stoel van de overtocht. Aan boord van de ferry kunt u belastingvrij winkelen. Ook kunnen er auto’s en vrachtwagens aan boord mee.

Bij aankomst op Guernsey worden we getrakteerd op een mooi plaatje van St. Peter Port. Van dit plaatje zou gemakkelijk een legpuzzel gemaakt kunnen worden. St. Peter Port, de plaats van het eiland met mediterrane, Franse trekjes, vele winkeltjes en een kleurrijke markt.

De gids die ons staat op de wachten begint zijn Island Tour met ons.  Guernsey, het op een na grootste Kanaaleiland, ligt zo’n 40 km uit de Franse Kust. En toch is het een Brits eiland. Door het aangename klimaat gedijen flora & fauna er overvloedig. De grillige kustlijn is uiterst gevarieerd, met aan de westkant brede zandstranden met goede surfmogelijkheden, klifpaden in het oosten en ongerepte baaien in het zuidoosten. Guernsey is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Een van de eerste stops en wat mij betreft een hele bijzonder is Little Chapel, een kapelletje volledig gebouwd uit scherven van Wedgewood porselein. Je gaat er aan de linkerkant in en loopt enigszins gebogen door het kapelletje om er aan de rechterkant weer uit te komen. Ondertussen vele foto’s schietend.

De Guernsey Cows staan ons in de wei aan te kijken terwijl wij weer teruglopen naar onze minibus. Na nog wat stops bij prachtige uitzichtpunten komen wij aan bij ons 3*** hotel Hougue du Pommier  voor onze komende 3 nachten. Een sfeervol boutique hotel gevestigd in een voormalige boerderij uit 1712 met moderne kamers en een heerlijke regendouche. Over de decoratie en aankleding van het hotel is zeer goed nagedacht. Ook is er 8 hectare eigen grond met pittoreske tuinen en zwembad. Landelijk gelegen en op loopafstand van het strand van Cobo Bay.

Na een kort opfris moment worden wij weer opgehaald met de bus om te worden gebracht naar het startpunt van onze volgende excursie, namelijk de ‘Pork, Walk & Talk tour. Deze excursie is gebaseerd op het boek en de film The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Met in de hoofdrol onze eigen Michiel Huisman. Voor de liefhebbers adviseer ik dan ook om deze film te kijken, waarbij je een goede indruk van het eiland Guernsey krijgt en wat zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld.

De film speelt zich af in de tijd van de Duitse bezetting, waar ook op dit eiland weer overal overblijfselen van terug te vinden zijn. De naam van de tour voorspelt natuurlijk al dat er varkens in de film voorkomen en wij bezoeken tijdens deze tour dan ook een farm waar de speciale bruin met zwarte varkentjes worden gefokt. Bij het aangezicht van deze adorabele kleine biggetjes worden er dan ook vele foto’s genomen.

De wandeling vervolgt langs kronkelige weggetjes vol met flora & fauna langs de weg en de kust alvorens we aankomen bij Hotel Imperial waar wij dineren. Uiteraard ook geïnspireerd op de film krijgen wij daar een starter van allerlei soorten vleeswaren van het varken. Als hoofdgerecht staat er een stoofpotje van varkensvlees met aardappels op het programma onder het genot van een zelf gebrouwen gin. Na het diner vertrekken we weer naar ons eigen hotel Hougue du Pommier waar we na een drankje allemaal richting bed verdwijnen. We kijken terug op een mooie volle dag aan indrukken en belevenissen. Voor morgen staat er een dagexcursie naar het eiland Sark op de planning.

Vrijdag 26 april 2019:

Na ons ontbijt met wederom croissantjes, toast met gebakken eieren met spek vertrekken we per transferbus naar de haven van St. Peter Port. Vandaag zullen we per boot (niet vergelijkbaar met Condor Ferries) naar het kleine eilandje Sark varen. De overtocht duurt een klein uurtje. Dit keer zitten we buiten en genieten van de frisse wind die onze haren laat dansen en het zonnetje op ons gezicht. Op deze boot gaan er alleen voetpassagiers mee en bagage, aangezien er op Sark geen gemotoriseerd verkeer is.

Het eiland Sark ligt op een rotsplateau, ca. 115 meter boven zeeniveau. De kust is grillig en rotsachtig. Sark heeft ca. 600 inwoners, maar rond de 900 als de toeristenstroom op gang is gekomen. Het ligt het meest centraal van alle Kanaaleilanden. Bij helder weer kun je zowel Guernsey, Jersey en Herm als de Franse kust onderscheiden. Sark is 5 km lang en 2.5 km breed. De grillige kustlijn van Sark is niettemin 68 km lang en bestaat uit ruige en steile rotsen en kliffen die tot 100 meter hoogte oplopen. Ze zijn begroeid met bremstruiken. Afhankelijk van het seizoen bloeien er margrieten, grasklokjes en vingerhoedskruid. Het binnenland wordt gekenmerkt door akkers en weiden, beboste valleien en groene laantjes.

Bij aankomst op Sark lopen we een klein stukje door de Welcome on Sark poort, alwaar Jan, onze gids ons staat op te wachten. Jan is een vrouw en haar naam wordt uitgesproken als Jen. Vervolgens brengt een tractor met huifkar erachter ons naar het begin van ons wandelpunt, The Hill. Uiteraard kan er ook gelopen worden, maar het eerste stukje is redelijk steil.  Het eiland is uitsluitend lopend, fietsend of met paard-en-wagen te verkennen. De wegen zijn er ongeplaveid en de verlichting is minimaal. Onze gids gaat ons vandaag een wandeling over het eiland aanbieden, waarbij er 2 belangrijke highlights worden bezocht, namelijk Le Coupee en de Seigneurie Gardens. Onderweg genieten we van de rust en de natuur. Met her en der een winkeltje, een postkantoor en een gevangenis met 1 cel.

Voor het dagelijkse leven op een eiland als Sark, denk ik dat je hier geboren moet zijn. Er straalt een enorme rust van dit eiland uit. Wandelaars, fietsers (fietsen te huur) en vogelliefhebbers hebben op Sark door de uitbundige flora & fauna de tijd van hun leven. Stevige wandelschoenen en sportieve kleding is een vereiste. Wij hebben het geluk om er in de lente te zijn en zien al wandelend over de heuvels de vele Blue Bells (prachtige blauwe bloemetjes). Stranden zijn bij laag tij te vinden bij Dixcart en Grand Greve Bay, bereikbaar langs een lange trap of steile helling.

Wij stoppen bij La Coupee, een natuurlijke brug tussen Sark en Little Sark. Wat mij betreft een prachtige locatie om mooie foto’s te maken en te genieten van schitterende vergezichten. Wij hebben heel even de tijd om een stukje van de brug op te lopen en wat foto’s te maken en daarna moeten wij alweer door. Ik had graag naar Little Sark willen lopen. Enfin een reden om nog een keertje terug te komen.

Na het bezoek aan La Coupee vervolgen wij onze wandeling weer en stoppen bij de Island Hall voor onze lunch. We krijgen hier sandwiches met een drankje aangeboden.  Na de lunch neemt Jan afscheid van ons en krijgen wij zelf de gelegenheid om de prachtige La Seineurie tuinen te bezoeken incl. rondleiding door het landhuis wat hier bij hoort door de huidige eigenaar. Hij leert ons een stukjes over de geschiedenis van zijn voorouders, waarin Dame Sybil Hathaway een belangrijke rol heeft gespeeld.

Na dit bezoek is het tijd voor ons om terug te keren naar de haven voor onze overtocht terug naar Guernsey. Wij kiezen ervoor om de wandeling terug naar de haven te doen, zodat wij nog even kunnen genieten van al het mooie natuurschoon.

Onze boot vertrekt om 16.00 uur en arriveert om 17.00 uur weer in de haven van St. Peter Port.

Aanrader op Sark om te overnachten: 4**** Hotel Stocks, een 16e eeuws country hotel, omringd door prachtige tuinen met de meest exotische  planten. Bij aankomst in ons eigen hotel op Guernsey, Hougue du Pommier, hebben we even de tijd om ons op te frissen alvorens hier te gaan dineren. De keuze voor het 3 gangen diner is voor vertrek in Nederland al doorgegeven, zodat dit tijdens de avond goed doorloopt. Wederom een heerlijk diner en na een afzakkertje zoekt iedereen zijn kamer weer op. De volgende dag wacht ons een druk programma qua hotelbezoeken.

Persoonlijk vind ik Hotel Hogue du Pommier een van mijn favoriete hotels op Guernsey. Het hotel is gevestigd in een voormalige boerderij uit 1712. Het hotel is onlangs volledig gerenoveerd en achter de traditionele gevels omgetoverd tot een modern boutique hotel. Het wordt omgeven door 8 hectare eigen grond met pittoreske tuinen. Het hotel is landelijk gelegen, maar toch op loopafstand (10 minuutjes) van het strand van Cobo Bay. Wij sliepen in een standaard kamer, prima! De superior kamers hebben een iets luxere uitstraling qua bed/materiaal, grotere badkamer en zijn iets groter.

 

Zaterdag 27 april 2019:

Deze dag staat in het teken van hotelbezoeken. We zijn hier tenslotte niet alleen voor de pleziertjes, maar er moet ook gewerkt worden. Na het ontbijt worden wij per busjes naar St. Peter Port gebracht. Het allereerste hotel dat wij hier bezoeken is het 5***** Hotel The Old Government House & Spa. Het hotel is gehuisvest in de voormalige residentie van de Britse gouverneur op Guernsey, waarbij de klassieke inrichting de historie van het hotel levend houdt. Een 3 gangen diner kost hier 54 pond p.p. en incl. drank 70 pond p.p. Er zit een uitgebreide fitness ruimte bij het hotel, waar ook de locals gebruik van maken. Gevolgd door het 3*** Hotel Best Western Moores Central. Het hotel is gelegen midden in het centrum van St. Peter Port en vanuit het hotel wandel je zo de winkelstraat in. Een gratis eilandtour voor hotelgasten start om 14.00 uur. De bar, het restaurant en de patisserie met het grote terras zijn geliefd bij de lokale bewoners. Ik had hier zelf ook wel een taartje willen eten, want die zagen er verrukkelijk uit. Maar niet getreurd, na deze 2 hotel bezoeken, krijgen wij zelf de kans om het centrum van St. Peter Port te verkennen. St. Peter Port - door de plaatselijke bevolking ‘Town’ genoemd – is een druk en vriendelijk havenstadje met 18000 inwoners.  In het laaggelegen deel van St. Peter Port bevindt zich de oude stad met smalle en kronkelige straatjes, die hier en daar bestaat uit trappen om het hoogte verschil te overbruggen. De bovenstad biedt op verschillende plaatsen een mooi uitzicht op het havengebied en de eilandjes Herm en Sark. Andersom is St. Peter Port goed te zien vanuit de haven, met als vaste herkenningspunten de torens van het Elizabeth College, de St. James  en de Victoria Tower.

Allereerst lopen wij richting het haven gebied, waar ook hier weer vele boten/jachten liggen. We kijken uit op Castle Cornet. In het hoogseizoen klinkt  er elke dag om 12 uur een kanonschot. In rode victoriaanse uniformen geklede soldaten schieten dan het in 1799 gegoten Noonday Gun af.

We wandelen door de winkelstraten en een stukje langs de haven alvorens we neerstrijken bij Cafe 19 (Dix Neuf). We hebben onze zinnen gezet op Engelse scones met Guernsey cream & jam en laten het ons wel smaken.  Persoonlijk vind ik St. Peter Port een gezellige stadje.

Om 13.00 uur worden wij weer verwacht bij het volgende hotel bezoek, namelijk het 2** Hotel Pandora. Het hotel ligt in de hooggelegen wijk Hauteville, via een hellende weg loopt u in 10 minuutjes naar het centrum van St. Peter Port. Elke kamer is verschillend qua maat. Vraag naar kamer 20 vanwege het uitzicht op de haven van St. Peter Port. De algemene ruimtes vond ik niet bijzonder, maar vanaf de veranda heeft u uitzicht op de grote, ommuurde, terrasvormige tuin met tropische trekjes.

Het huis/museum van Victor Hugo ligt er vlak naast en kan ook bezocht worden.  Daarna staan de 4**** appartementen van Albany Queens Road  in St. Peter Port op het programma. De afstand tot het centrum is circa 1 kilometer en deze appartementen zou ik voor de gezinnen met kinderen aanraden. Door de aanwezigheid van de kitchenette kunnen de klanten er voor kiezen om zelf te kokkerellen.  Het zijn 3 kamerappartement met 2 slaapkamers waarbij er de keuze met balkon of terras en zonder balkon of terras is. Ik zou zeer zeker met balkon of terras adviseren.

Tevens in St. Peter Port gelegen, 3*** Hotel Les Rocquettes. Oorspronkelijk gebouwd als landhuis en later verbouwd tot hotel, Les Rocquettes ademt nog  steeds de unieke sfeer van het voormalige ‘statige landhuis”uit.  Het is ongeveer een kwartiertje lopen naar het centrum. Er is genoeg parkeerruimte voor een eventuele huur auto en bij het kiezen van de kamer zou ik kamers tuinzijde  of de superior kamers kiezen.

Na de accommodatie bezoeken in St. Peter Port rijden we naar 3*** Le Chene Bed & Breakfast in Forest. De betekenis hiervan is ‘De Eikenboom’.  Dit oorspronkelijke  karaktervolle Manor House stamt uit 1842 en wordt als 15 jaar gerund door een Nederlands echtpaar, die Guernsey tot hun ‘Island Home’ hebben gemaakt. De accommodatie ligt in een bosrijke , landelijke omgeving, dichtbij Petit Bot Bay met het strand en de klifpaden. Ideaal voor wandelliefhebbers. Achter de bed & breakfast ligt een wandelpad dat in circa 1 km bij de klifpaden komt. Op het strand is er de mogelijkheid tot kajak verhuur. De bed & breakfast beschikt over een verwarmd zwembad van mei t/m september. Fietsen zijn te huur en ook elektrische fietsen kunnen er geregeld worden. Aangezien de eigenaar een golfliefhebber is, kan ook dit tegen betaling geregeld worden. Tussen 1700-1800 zorgt de eigenaar voor een borrel met een kaasje/nootje, wat zeker bij de Nederlandse vakantiegangers in de smaak valt.

Dineren kunt u in de op 3 minuten loopafstand gelegen gastro-pub The Deerhound. Gasten van Le Chene krijgen 15 % korting op het eten van maandag t/m donderdag.

In St. Martin bezoeken we 3***+ Hotel La Barbarie. Volgens klanten die net naar buiten komen lopen een accommodatie met goed eten. Het heeft gelijk bij binnenkomst een moderne uitstraling. Er is een zwembad aanwezig dat er goed uitzag incl. moderne ligbedden. Bij deze accommodatie zou mijn advies een Poolside Deluxe kamer zijn. Deze zijn ruimer en hebben een terras (gedeeld) of balkon. Een leuk kleinschalig hotel.

Als laatste bezoeken we 3*** Hotel Fleur du Jardin in Castel. Na alle hotelbezoeken wel mijn favoriet! Er hangt een goede sfeer en ik vind het heel leuk! Het hoofdgebouw is gehuisvest in een gerestaureerde historische boerderij uit de 15e eeuw. Het is een prachtig modern en comfortabel hotel, maar het heeft tegelijkertijd alle charme van een historisch pand behouden, zoals de granieten muren, houten balken en verschillende fraaien open haarden. Het heden en verleden zijn subtiel met elkaar verweven. De gemiddelde leeftijd is hier ook wat lager dan in de andere hotels die wij tot dusver hebben bezocht. Er zit een restaurant bij dat ook graag door de lokale bevolking wordt bezocht. Er is een verwarmbaar zwembad (circa mei t/m september) met zonneterras. Er zijn in totaal 11 kamers. De tuinkamers zijn ruimer en luxer. Er zijn tevens genoeg parkeer mogelijkheden.

Na alle indrukken van de bezochte accommodaties vertrekken we richting ons eigen hotel Hogue du Pommier in Castel, waar we ons even kunnen opfrissen alvorens we richting het 3*** Hotel Saints Bay  in St. Martin’s vertrekken. Wij zien hier helaas geen kamers. We krijgen bij aankomst een korte demonstratie van topchef Ashraf Elsergany alvorens we aan tafel gaan voor het diner.

Na een volle en enerverende dag hebben wij nog een afscheidborrel in ons eigen hotel Hogue de Pommier, waarna iedereen lekker gaat slapen. We zijn het erover eens dat dit een fantastische studiereis met een leuke groep reisagenten was. Ieder voor zich is zeer enthousiast over  de Kanaaleilanden, waarbij voor mij persoonlijk Guernsey en Sark er uit springen. Mijn persoonlijke top 3 qua accommodaties: Hotel Hogue du Pommier in Castel, Hotel Fleur du Jardin in Castel en Hotel La Barbarie in St. Martin’s. Ik moet er wel bij zeggen dat wij natuurlijk niet alle accommodaties hebben bezocht.

 

Zondag 28 april 2019:

Helaas is aan deze mooie studiereis een eind gekomen. Na het ontbijt checken wij uit en vertrekken we rond 09.00 uur richt de luchthaven op Guernsey. Wij vertrekken om 10.35uur met een empty leg van Blue Islands richting Groningen Airport Eelde, waar wij rond 13.15 uur landen. Aangezien wij de eerste vlucht zijn die daar aankomt vanuit de Kanaaleilanden,worden wij door de brandweer en de pers opgewacht. Op onze vlucht zal op deze zondag de eerste volle charter met nieuwe vakantiegangers richting Guernsey vertrekken. Er worden nog wat foto’s genomen voor het Blue Island toestel.

Binnen worden wij opgewacht door het personeel van de luchthaven, Mark van Amsterdam van Sunair en de lokale pers. Na een champagne toast en een hapje neemt iedereen van elkaar afscheid en vertrekt weer richting huis. Voor de een wat verder dan voor de ander. Een mooi en leuk einde van een perfect georganiseerde studiereis door Sunair Vakanties en Linda Andeweg. Mijn dank is groot dat ik dan ook mee mocht op deze onvergetelijke studiereis! Laat de geïnteresseerde klanten voor de Kanaaleilanden maar komen. Ik zal hen vol enthousiasme over deze bijzondere bestemming informeren. Tot ziens bij TravelXL Beuk!

Uw Travelplanner Sandy Carlier

 

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01