Als travelplanner bij TravelXL-Beuk mocht ik mee op de studiereis naar Java & Bali. De authentieke cultuur, schitterende landschappen, grote wereldwonderen en de heerlijke Indonesische keuken, hebben mij doen genieten als nooit tevoren op een studiereis. En niet te vergeten van de luxe hotels waar we in verbleven met super vriendelijk personeel. Bali heeft een bijzondere cultuur waarin het geloof erg centraal staat. Dat uit zich onder andere  in vele feesten en offergaven die je overal op straat vindt. Er stonden tijdens de reis een aantal verrassingen op het programma die voor mij onvergetelijk zijn geworden!

geschreven door: Patricia Beuk,  TravelXLBeuk Noordwijk, zoekt u één van onze kantoren, klik dan hier ...

We beginnen de reis in Jakarta. Met zo’n 9 miljoen inwoners een echte metropool. We landen er ’s avonds en besluiten om na het diner nog even wat rond te lopen in de buurt van het hotel. We komen al snel in een gezellige, typisch Indonesische eetgelegenheid terecht en we drinken er wat tussen de echte Javanen. Hier eet je voor ca € 2,- een heerlijke nasi goreng. Met onze lange, blanke lijven zijn we een echte bezienswaardigheid en ze proberen het ons echt naar de zin te maken. Zo wordt er snel een bandje opgetrommeld dat speciaal voor ons live nummers ten gehore brengt. De volgende morgen vertrekken we naar de luchthaven voor een binnenlandse vlucht naar Yogjakarta. We vervolgen onze reis naar Prambanan, waar we een bezoek brengen aan het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië met maar liefst 50 tempels.

De belangrijkste tempel is de Lara Jonggang. Kort nadat het complex was voltooid, werd het verlaten en begon het te vervallen. Toen het in 1733 opnieuw werd ontdekt was het helemaal overgroeid met gras en jungle. De restauratie begon in 1918 en is nog steeds niet klaar. De Prambanan heeft drie hoofdtempels, waarvan de grootste 47 meter hoog is en gewijd is aan Shiva. Ten zuiden van deze tempel staat de tempel gewijd aan Brahma en ten noorden die gewijd is aan Vishnoe.

Vervolgens brengen we een bezoek aan een batikwerkplaats waar we te zien krijgen hoe stof behandeld wordt met waterafstotende was en met verf beschilderd. Een ontzettend arbeidsintensief karwei maar het resultaat mag er zijn! Dan staat er een verrassing op het programma: we gaan een tochtje door Yogjakarta maken met een riksja! We rijden dwars door de drukke straten en worden gepasseerd door vele auto’s en brommertjes; een echte belevenis! De volgende morgen staat de Borobudur tempel op het programma; het grootste Boeddhistische heiligdom ter wereld. Dit complex is één van de grootste monumenten ter wereld. De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter en heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. Ze vertegenwoordigen de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirwana te komen. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt het eeuwige geluk.

De klim naar de top is best pittig, zeker in de hitte. Het is dan ook aan te raden om de Borobudur ’s morgens te bezoeken; het is dan minder heet en druk. Onderweg naar de top passeer je verschillende reliëfs en Boeddhabeelden. Eenmaal boven wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het volgende programmapunt is een bezoek aan een zilverwerkplaats. We krijgen hier te zien hoe het zilver bewerkt word tot sieraden en krijgen ook de gelegenheid om voor een zeer schappelijke prijs zilveren souvenirs in te slaan. Zo’n gelegenheid laat je dan ook niet aan je voorbij gaan. Een paar zilveren oorbellen rijker is het na de lunch al weer tijd om afscheid te nemen van Java en vertrekken we per binnenlandse vlucht naar Denpasar op Bali. Vervolgens worden we naar ons hotel in Kuta gebracht. We dineren er aan het strand te midden van de tropische begroeiing van de hoteltuin. Er staat een heerlijk visbuffet op het menu en we worden vermaakt met een show van moderne Balinese dansen.

De volgende morgen gaan we het centrum van Kuta ontdekken. Kuta staat bekend om zijn gemoedelijke sfeer, uitstekende hotels, mooie strand, surf mogelijkheden en trendy uitgaansgelegenheden. Ook kun je hier prima shoppen in één van de moderne winkels of malls.

Tijdens één van de hotelbezoeken maken we nog wat bijzonders mee; in het Legian Beach hotel mogen we als groep een palmboom planten waar een bordje met onze naam en de plantingsdatum bij komt.

Dit wordt ook veel gedaan door stellen die op Bali trouwen; hun trouwdatum komt dan op het bordje te staan. Een bijzonder aandenken en een goede reden om Bali nog eens te bezoeken. Rond het middaguur rijden we naar Seminyak, een trendy badplaats met een gezellig centrum, een gemoedelijke sfeer en brede stranden.

In ons overnachtingshotel worden we getrakteerd op een heerlijk buffet en een optreden met de Kecak-dans. Dit is een rituele dans waarbij de dansers in een trance raken door zang en oproeping. De Kecak-groep bestaat uit mannen, gekleed in zwart-wit geblokte lendendoeken. Kenmerkend is het zingen van de klank “tjak” in verschillende ritme’s en tempo’s. De groep zit in een cirkel en maakt met handen en armen deinende bewegingen. Het verhaal gaat in grote lijnen over Hanoeman, een godheid die de gedaante heeft van een sprekende aap. Hij helpt de god Rama bij de redding van de vrouw Sita uit de handen van Ravana, de demonenkoning.

De volgende morgen gaan we naar Sanur, een plek die geliefd is bij Nederlanders en waar het oorspronkelijke en authentieke karakter nog altijd bewaard is gebleven. Veel hotels zijn kindvriendelijk en liggen dicht bij het strand. Langs het strand loopt een wandelpad dat alle strandhotels met elkaar verbind. In Sanur tref je geen overvolle bars of drukke disco’s aan; het is er allemaal nog gemoedelijk!

Aan het einde van de ochtend vertrekken we richting Candi Dasa. Onderweg maken we een tussenstop in Kusamba; een traditioneel vissersdorp waar zeezout wordt geoogst uit de bovenkant van gekristalliseerd, ongerept zeewater. We bezoeken een familie die de kost verdiend met zoutwinning en we krijgen uitleg over het langdurige proces van zoutwinning. Wanneer je ziet hoe arbeidsintensief dit proces is kun je er niet bij dat je thuis nog geen euro betaalt voor een potje zout! In de namiddag staat er een leuke kookworkshop op het programma. Onder leiding van de chef-kok van het hotel krijgen we uitleg over verschillende Indonesische ingrediënten en bereiden we o.a. Boemboe Bali en vissaté. Deze mogen we vervolgens zelf opeten in een wel heel speciale omgeving. Ze hebben buiten, aan zee, een prachtig versierde tafel gedekt en sfeervolle verlichting opgehangen. Dit is écht puur genieten!

De volgende dag staat het pittoreske dorp Ubud op het programma. Het culturele centrum van Bali, gelegen tussen de heuvels met prachtige panorama’s over de wereldberoemde sawa’s en beroemd om de Balinese schilder-en beeldhouwkunst en fijne houtsnijwerk. De omgeving kenmerkt zich verder door bergen, verscholen dorpjes, tempels, ravijnen, kloven en rivieren. We krijgen wat vrije tijd om de markt te bezoeken waar we goede zaken doen voor souvenirs; wel met afdingen natuurlijk! Daarna brengen we een bezoek aan het Monkey Forest. Hier lopen de apen vrij rond. Erg toeristisch en je moet goed op je spullen letten anders gaat een brutale aap er mee van door! In de namiddag staat er een bezoek aan Tanah Lot gepland, maar voordat we dit heiligdom bezoeken staat er eerst nog een verrassing op het programma. Het hotel waar we verblijven heeft een speciaal reddingsprogramma voor schildpadden. We mogen babyschildpadjes vrij laten op het strand zodat ze naar de zee kunnen lopen. Na een inzegeningsceremonie mogen we allemaal een eigen schildpadje los laten; érg bijzonder om mee te maken!

Vervolgens krijgen we allemaal een sarong omgeknoopt en gaan we op weg naar Tanah Lot om de zonsondergang te bekijken. Het heiligdom is gebouwd op een rots, waar bij vloed de zee omheen spoelt. Veel mensen brengen hun offers bij de fraaie zeetempel die bovendien behuisd wordt door de heilige slang. Aanraking brengt geluk volgens de theorie van de lokale bewoners. Of dit ook werkt hebben we niet uit kunnen proberen want alleen gelovigen mogen de tempel betreden. We maken nog wat groepsfoto’s en worden opgehouden door de vele Indonesiërs die ook wel met ons op de foto willen! Via de markt lopen we weer terug naar het hotel waar we een heerlijk diner krijgen aangeboden in de hoteltuin. Ook dit keer hebben ze weer hun uiterste best gedaan om de tafels mooi te dekken en de omgeving sfeervol te verlichten. We eindigen de dag met de heerlijke Indonesische keuken met uitzicht op Tanah Lot; wat wil je nog meer?

Op onze laatste dag op Bali staat ons de allerlaatste verrassing te wachten: we krijgen een rondleiding per fiets over het hotelterrein van het Pan Pacific Nirwana als we ineens stoppen bij een sawa. Daar krijgen we uitleg over het planten en oogsten van rijst en mogen we zelf ook rijststekjes planten. Het gevoel van de slurpende modder om je benen is onbeschrijfelijk! In de ene hand houden we de stekjes vast en met de andere hand mogen we lekker  de modder in om de stekjes te poten. Erg leuk om een keer gedaan te hebben! Dan is het tijd om weer naar de luchthaven van Denpasar te gaan voor onze vlucht terug naar Amsterdam. Ik kan terug kijken op een hele bijzondere studiereis!

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01