Istanbul een bruisende stad, waar het fantastische en het alledaagse naast elkaar bestaan, moskeeën naast hotels en paleizen naast houten huisjes. De rijke geschiedenis van Istanbul, vroeger bekend als Byzantium en Constantinopel, heeft een groot aantal bezienswaardigheden en een onvergetelijke skyline van koepels en minaretten achtergelaten. De stad heeft een overvloed aan historische gebouwen, musea, interessante nieuwe galeries en voor de winkelliefhebber hypermoderne shoppingmalls. Ook ’s nachts bruist Istanbul van het leven, met name de wijk die nu Beyoğlu heet en zich uitstrekt van de Galata-toren tot het Taksim-plein is rijk aan bars, restaurants en clubs die maken dat u zich in Istanbul werkelijk geen minuut hoeft te vervelen.

Geschreven door: Travelplanner Patrick Beuk, zoekt u een TravelXL Beuk kantoor.....

Continenten

Istanbul strekt zich uit over twee continenten; het Europese deel in het westen en het Aziatische deel in het oosten. Niet voor niets wordt Istanbul de poort tot de Orient genoemd. De strategische ligging aan de Bosporus, die de twee continenten scheidt en een open verbinding vormt tussen de Zwarte Zee en het Middellandse Zee gebied, maakte het voor vele vorsten onweerstaanbaar om Istanbul in te lijven. De overblijfselen van deze vele culturen vindt je overal terug in de stad.

Te voet

Istanbul is een stad om te voet te verkennen, een ontdekkingsreis door een metropool die met de dag hipper en moderner wordt maar met respect voor haar culturele schatten. Vele grote bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar in het oude Europese deel en hoewel er betrekkelijk weinig toeristen naar het Aziatische deel van Istanbul trekken is dit zeker wel de moeite waard.

Blauwe Moskee

Tijdens onze wandeling door het Europese deel belanden we bij de Sultan Ahmet Moskee, bijgenaamd de Blauwe Moskee en is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Deze Moskee, die tussen 1609 en 1617 in opdracht van Sultan Ahmet I werd gebouwd, is het islamitische antwoord op de Aya Sophia. De architect wilde de grandeur van die christelijk-orthodoxe kerk overtreffen en volgens velen is hij daarin geslaagd. De Blauwe Moskee heeft vele koepels en maar liefst zes minaretten, die symbool stonden voor de rijkdom van de sultan. Bij binnenkomst is het ons niet meteen duidelijk waarom het gebouw de Blauwe Moskee wordt genoemd tot we in het hoger gelegen deel aankomen. Hier zijn de muren en vloeren bedekt met blauwe tegeltjes.

Aya Sophia

Na een heerlijk bakje Turkse koffie gaan we richting Aya Sophia.  Aya Sophia is een voormalige kathedraal en moskee en staat op de Werelderfgoed lijst. Ruim 1500 jaar geleden bouwden de christenen de eerste Aya Sophia en hebben hier gebeden tot ongeveer 1000 jaar later toen de moslims de kerk ombouwden tot moskee. Er werd jarenlang om gevochten, totdat de staat het zo beu was en ingreep. Sindsdien is het geen kerk of moskee meer, maar een museum.

Basilica Cisterne

Aansluitend gaan we naar Basilica Cisterne vlak naast de Aya Sophia gelegen. Een ondergronds waterreservoir dat uit de 6e eeuw dateert. Het werd door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als wateropslagplaats voor zijn paleis. In de grote ruimte staan 336 marmeren zuilen die, met name door de verlichting, de Cisternen de aanblik geven van een kathedraal. In veel filmscenes die Istanbul zijn opgenomen zie je spectaculaire waterreservoir opduiken.

Topkapi Paleis

Een ander niet te missen hoogtepunt is het Topkapi Paleis, tegenwoordig in gebruik als museum.  Het is een uitgestrekt complex  van maar liefst 6700 m2 met binnentuinen en paviljoens. Het is een aantal keren verbouwd om uiteindelijk plaats te bieden aan zo’n 4000 mensen: de sultan en zijn familie, de harem en alle bedienden. Het valt ons niet moeilijk om ons een voorstelling te maken hoe de sultans hier als vorsten leefden.

De Harem, waar de vier vrouwen, kinderen en 400 concubines van de sultan verbleven is een apart deel van het Topkapi Paleis en spreekt het meest tot de verbeelding.

Grote Bazaar

Istanbul is de stad van de bazaars. De Kapali çarşi is is de grootste overdekte markt ter wereld. Het is eigenlijk een overdekt stelsel van straatjes met winkeltjes, eettentjes en cafés. Het is bijna onmogelijk ze allemaal te bezichtigen. Het zijn er bijna 4000 en hoewel er een soort bewegwijzering is, raak je er gemakkelijk de weg kwijt. Het is daarom handig te onthouden via welke poort je de bazaar binnen loopt. Elk gedeelte van de bazaar specialiseert zich op een eigen terrein. Zo vind je zilversmeden in de ene straat en tapijtverkopers in een andere. Ook verkoopt men aardewerk, sieraden en andere snuisterijen.

Egyptische Bazaar

De Kruidenbazaar of Egyptische Bazaar in de Eminönü wijk is een van de oudste overdekte markten van de stad. In deze Bazaar, veel kleiner en knusser, doen voornamelijk Turken zelf boodschappen. Je vindt er specerijen, exotische kruiden, gedroogd fruit, noten en andere etenswaren.

Shoppen

Naast de Bazaars kent Istanbul nog een aantal mooie winkelcentra. Een moderne winkelstraat is bijvoorbeeld de Istiklal Caddesi, de Turkse Kalverstraat, in de wijk Beyoglu. Een trammetje rijdt piepend en krakend door de straat tussen het Tünelstation en het Taksimplein. Ook is het een hele ervaring om met de veerboot een tochtje over de Bosporus te maken. Aan de voet van de Galatabrug, die altijd vol met vissers staat, liggen de veerboten klaar om je naar een ander deel van de stad te brengen.

 

Uit eten

Istanbul kent talloze restaurants en de Turkse keuken is heel gevarieerd. Een lekker eetadresje vinden zal dus geen enkel probleem zijn, zeker niet in het Franse Straatje.Natuurlijk zijn een paar dagen te kort om deze wereldstad helemaal te zien. We hebben het nog niet eens gehad over het Dolmabahce Paleis, de Galatatoren, de oevers van de Bosporus met zijn oude houten huizen …

Nog een paar TIPS:

Houd je van voetbal, dan is een bezoek aan een wedstrijd van een van de topclubs uit Istanbul als Fenerbahce, Galatasaray of Besiktas een aanrader. De Turken zijn helemaal voetbalgek!

Let op als je een taxi neemt. Spreek van tevoren een prijs af.

Houd er rekening mee dat je naar een Islamitisch land reist en dat je er beter niet tijdens de Ramadan heen kunt gaan, check dit van tevoren.

Moskeeën zijn alleen overdag en buiten de gebedstijden te bezichtigen. Houd er rekening mee dat de schouders en benen bedekt zijn. Voor dames geldt dat ook het hoofd bedekt dient te worden. Het is handig om een eigen sjaal mee te nemen.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01