IJsland ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland en is een land waar je nog kunt genieten van ongerepte natuur. Nergens in Europa kun je van zo dichtbij kennismaken met kokendhete geisers, uitgestrekte lavavelden, spectaculaire watervallen, enorme gletsjers, kleurrijke heetwaterbronnen, grillige rotsformaties en een zeer rijk vogelleven. De verscheidenheid van de natuur op IJsland is overweldigend.

Beste reistijd

Hoewel IJsland ten zuiden van de poolcirkel ligt, is het er aanzienlijk warmer dan men denkt. IJsland kan het hele jaar bezocht worden. Het absolute hoogseizoen loopt van juli tot half augustus, waarin de hooglandenroutes geopend zijn en ook de wandelaars, vogelliefhebbers, plantenspecialisten en walviszoekers aan hun trekken komen. In juni is het bijna 24 uur licht en kan men tot in de late uurtjes van het buiten zijn genieten. Half september verschijnen de herfstkleuren en kan er in het binnenland alweer de eerste sneeuw vallen. De maanden oktober tot en met maart zijn – gezien de prijs – de beste maanden voor een kort bezoek en lenen zich uitstekend voor een kennismaking met Reykjavik en omgeving. In die periode is er een grote kans het Noorderlicht (Aurora Borealis) waar te nemen.

Reykjavik

Bij onze aankomst hebben we ervoor gekozen om de eerste dag Reykjavik en omgeving te verkennen. We doen dit met een stoere 4 x 4 terreinwagen. Reykjavik is een van de meest trendy steden van Europa en biedt volop cultuur. De stad heeft een uitstekende keuze aan luxe hotels, goede restaurants en exclusieve winkels. Het uitgaansleven wordt ook wel het “heetste” van Europa genoemd. Een bezoek aan het beroemde warmwaterbad Blue Lagoon mag niet ontbreken.

We Laten onze auto achter in de plaats Hvolsvöllur. Vanuit hier gaan we per bus naar het natuurgebied Thorsmörk, gelegen tussen 3 gletsjers. Deze tocht voert ons door een ongerept natuurgebied vol hobbels en rivieren. De bus is speciaal gebouwd om dit soort tochten te maken en rivieren te doorsteken. Het wordt afgeraden dit met auto’s te doen. Schade aan de onderkant van de wagen is niet meeverzekerd!

De bus brengt ons naar de vallei waar onze hut ligt, hier zullen we overnachten. Onderweg hebben we goed zicht op de gletsjer Eyjafjallajökull. Deze eenvoudige accommodaties zijn erg populair in IJsland, vaak hebben ze ook kampeermogelijkheden. De omgeving is wonderschoon, goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk want er zijn prachtige wandelingen te maken.

De rit duurt zo’n 2 uur en voert langs de waterval Seljalandsfoss. Dit is één van de bekendste watervallen van IJsland. Het is een kleine waterval van 65 meter hoog en het is mogelijk om via een glibberig pad achter de waterval langs te lopen wat een extra dimensie geeft.

Dag 3

Na het ontbijt brengt de bus ons terug naar Hvolsvöllur waarna we met een terreinwagen in oostelijke richting langs de zuidkust rijden naar het ijsbergenmeer Jökulsarlon. Onderweg maken we diverse stops om te kunnen genieten van het adembenemende landschap. Vik, het meest zuidelijk gelegen plaatsje van IJsland, ligt aan een gitzwart strand met ten westen ervan de Reynisdrangar; 66 meter hoge, zwarte basaltzuilen (restanten van vulkanen) in zee. Volgens de overlevering zijn het trollen die werden verrast door de eerste zonnestralen toen ze een schip aan wal trachtten te trekken.Via Kirkjubaejarklaustur (kerkje bij het klooster) rijden we naar Svinafellsjökull; een kleine gletsjertong van de immens grote Vatnajökull. De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland en heeft een oppervlakte van 8300 km2! Zo’n ijsvlakte is bijzonder indrukwekkend om te zien. We trekken een stukje verder naar Jökulsarlon, het ijsbergenmeer. Het ijs wat van de gletsjer afkomt, drijft via dit meer naar zee. In het meer zie je fraaie ronddrijvende ijsformaties, slechts 10% daarvan is boven water!

Dag 4

We rijden van ons overnachtingshotel Ranga in Hella via een prachtige route naar de Gullfoss. De Gullfoss is de mooiste en bekendste waterval van IJsland. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. Het is mogelijk om helemaal tot aan de rand van de waterval te komen waarbij het donderende geraas overweldigend is. De waterval maakt deel uit van de “Golden Circle”, een favoriete route langs Thingvellir en Geysir die vanuit Reykjavik eventueel in één dag af te leggen is.

De Geysir is hetgeen waar IJsland het bekendst om is. De grote Geysir spuit niet regelmatig meer. Op hetzelfde terrein ligt de kleinere Geysir, welk nog volop in werking is. Om de 5 tot 8 minuten spuit deze zijn water zo’n 20 meter omhoog. Het is een hele sport om dat goed op de foto te krijgen, maar als het lukt heb je echt schitterende foto’s.

Natuur

Slechts een vierde deel van IJsland is blijvend begroeid, de rest bestaat uit gletsjers, lavavelden en zand- en steenwoestijnen. Dit komt ten dele door de noordelijke ligging maar ook doordat vulkanische assen de plantengroei bemoeilijken. Bomen zijn er weinig, wel vindt men er een groot aantal planten, mossen en korstmossen die vanaf juni in bloei komen en rond half september prachtige herfstkleuren laten zien.

Vulkanen

Naast vulkanen die onder gletsjerkappen liggen, zoals de Vatnajökull en de Myrdalsjökull, zijn de meest beruchte vulkanen de Hekla in het zuiden en de Krafla in het noorden. Interessant zijn de talloze vulkanische verschijnselen die op IJsland te vinden zijn, zoals heetwaterbronnen, de spuitende ‘Strokkur’ in het geisergebied, zwavelbronnen, borrelende modderpoelen, fumarollen (openingen waar hete stoom uit komt) en prachtig gekleurde ryoliet bergen.

Scheiding continenten

Thingvellir is een van de vier nationale parken in IJsland. Het ligt ongeveer 50 km ten oosten van de hoofdstad Reykjavik en is een 240 km2 grote verzakking van de aarde. Het is een prachtig natuurgebied met een slingerend weggetje wat door het park leidt. De herfstkleuren geven het Park een bijzonder aanzicht. Het gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent, met de vlakte zelf als scheiding. Op deze plaats drijft IJsland door tektonische bewegingen met een gemiddelde snelheid van 1 á 2 cm per jaar uit elkaar. In de loop van de avond keren we weer terug naar Reykjavik en zoeken voldaan en vol van herinneringen ons bed op om op dag 5 weer naar Nederland te vertrekken. IJsland! Voor altijd in ons geheugen gegrift. Een onvergetelijke vakantie op een uniek eiland.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500 noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

Scheveningen

Badhuisstraat 148

2584 HL Scheveningen

070 - 3541688

scheveningen@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Subscribe to our mailing list

* indicates required

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01