Cyprus is zo'n land waarvan je denkt, waar ligt het ook alweer?  Daarom even een geheugensteuntje:

Het eiland Cyprus ligt in het oosten van de Middellandse Zee, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Turkije. Ooit een Britse kroonkolonie en daarom zijn er nog heel wat invloeden van deze Britse periode merkbaar in het dagelijks leven. Je moet er bijvoorbeeld links rijden en veel Cyprioten spreken Engels. Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het eiland is daarmee eigenlijk in tweeën gedeeld.  Cyprus is het droogste en warmste eiland in de Middellandse Zee en biedt het gehele jaar door volop zon en aangename temperaturen. Heeft een mediterraan klimaat met lange, droge zomers en zachte winters. De natuur is in het voorjaar het mooist, wat deze maanden zeer geschikt maakt voor wandel- en fietsvakanties.  Wij hebben een groot gedeelte van het eiland mogen bezoeken, en reisden van oost naar west.

Ayia Napa

Onze eerste stop is Ayia Napa aan de zuidoost kust. Dit is een bruisende badplaats en het meest belangrijke toeristische centrum. Ayia Napa heeft veel bars en clubs met opvallende neonverlichting. De kustlijn bestaat uit de mooiste zandstranden van heel Cyprus waar diverse watersportfaciliteiten aangeboden worden. In de oude haven zien wij nog opvallend veel vissersbootjes die vroeger de belangrijkste bron van inkomsten vormden voor de plaats. En wie van cultuur houdt... midden in het centrum staat het 16e-eeuwse Byzantijnse klooster. Veel oudere inwoners schuifelen hier regelmatig naar binnen voor een gebed en verering van de iconen door middel van een kus en het aansteken van een kaars. Indrukwekkend en bijzonder om te zien! De geloofsbelijdenis is nog sterk aanwezig.

Larnaka

We gaan verder richting het westen en komen aan in Larnaka, een havenstad aan de zuidoostkust van Cyprus. We rijden binnen over de Phinikoudes promenade. Een prachtige promenade die zijn naam dankt aan de enorme hoeveelheid palmbomen. Ook hier gaan we weer even cultuur snuiven, we bezoeken de kerk van Ayios Lazarus, waar de overblijfselen van Jezus' vriend Lazarus zouden liggen. Hier zijn naast de ouderen opvallend veel jonge mensen in de kerk om de iconen te vereren.

Even buiten de stad heb je de stranden van Larnaka Bay. We vervolgen onze weg richting Cyprus Villages een stukje landinwaarts. Hier proeven we een beetje van een vakantie in een authentiek appartement in een pittoresk dorpje als Kalavasos of Tochni. Cyprus villages zijn landelijk gelegen, net buiten de grotere badplaatsen en is absoluut een ideale plek voor de rustzoeker, de wandelaar, de natuurliefhebber, de fietser en de ontdekkingsreiziger die te fiets of te paard het echte Cyprus ontdekt. Het strand licht circa op vier kilometer afstand.

Limassol

Terug naar de kust richting Limassol, dit is een belangrijke havenstad van Cyprus centraal gelegen aan de zuidkust van het eiland. Het is de een na grootste stad van het eiland. We krijgen een fantastische lunch aangeboden in het oude centrum rondom een groot plein met uitzicht op een Middeleeuws kasteel. Dit gedeelte van het centrum is onlangs volledig gerestaureerd en we zien er veel leuke gezellige restaurants en barretjes.

Troodos gebergte

We komen nu in denk ik wel het mooiste gedeelte van het eiland, het prachtig groene Troodos gebergte in het westen en midden van het eiland. In dit gebergte kun je fantastisch wandelen.  Op de vele wandelpaden door de bergen kun je genieten van de heerlijke rust en de natuur van Cyprus. Op borden langs de wandelroutes staat informatie over de planten en bomen die je onderweg tegenkomt. Juist in de warme zomermaanden is dit een heel leuke uitstap, aangezien het lekker koel in de bergen is (het kan wel bijna 10 graden schelen met de kust).

Tevens loop je lekker beschut onder de vele bomen. Wij hebben een heel leuke wandeling gemaakt naar de Caledonian waterval. De bus heeft ons in een dorpje boven afgezet en in ongeveer twee uur loop je naar beneden via allerlei paadjes, over stenen en watertjes! Vergeet niet om goede stevige schoenen aan te doen en help elkaar af en toe om de oversteek te maken! We hebben wat afgelachen met elkaar en er zijn bijzonder leuke foto's gemaakt goed voor de teamspirit!

Omodos

Een grote verrassing tijdens onze reis over het eiland was een bezoek aan Omodos. Op de zuidelijke hellingen van het Troodos gebergte liggen diverse wijndorpen. Er wordt al eeuwenlang wijn gemaakt in dit gebied.  Met name het dorpje Omodos is geweldig! Het is een gezellig en zeer levendig plaatsje met oude smalle straatjes, leuke terrasjes en vele leuke winkeltjes met lokale ambachten. Bij een klein bakkerijtje halen we allemaal een heerlijk broodje met een lokale lekkernij en smullen die lekker op op een terrasje in de zon. Het dorpje ligt midden in de wijnroute, overal om het dorp heen zie je de wijnranken. In het dorpje kun je nog zien hoe de wijn vroeger gemaakt werd er is een wijnmuseum met een oude grote wijnpers. Er is natuurlijk ook volop gelegenheid om de lokale wijnen te proeven! Dat hebben we ter afsluiting van dit bezoek uiteraard ook nog even gedaan en gingen allemaal met een heerlijke fles wijn en een beetje rozig de bus weer in!

Pafos

Helaas alweer onze laatste verblijfplaats is de zeer populaire badplaats Pafos, in het zuidwesten van Cyprus. Het is vrij authentiek en niet al te groot. Vooral het gebied rondom de haven is erg gezellig, zeker 's avonds is het hier heel leuk vertoeven. Op de punt van de haven staat het havenfort van waar je een prachtig uitzicht hebt op de haven, stad en achterland. Rondom Pafos heb je een aantal zeer belangrijke opgravingen waaronder de Koningsgraven. In de mooie rotsen langs de kust werd in de Romeinse tijd een groot aantal grafkamers uitgehakt. Hier werden geen koningen maar wel rijke en welgestelde inwoners van het antieke Cyprus begraven. Wij brachten een bezoek aan de populaire Pafos Mozaieken, op loopafstand van de haven.  Het meest onder de indruk was ik van de schitterende mozaïekvloeren die in oude Romeinse villas die toevallig werden ontdekt door een boer die het land aan het bewerken was. Voor wie alleen wil genieten van mooie stranden en de heldere blauwe zee kan uiteraard ook goed in Pafos terecht. Het is een plaats waar voor ieder wat wils te vinden is.

Coral Bay

Onze echte allerlaatste stop voordat we weer naar huis gaan is Coral Bay. Dit is een prachtig mooi zandstrand op zo’n 20 minuten rijden van Pafos. Veel dagjesmensen gaan vanuit Pafos met de bus of auto naar dit strand. De vele eetgelegenheden en faciliteiten maken dit strand aantrekkelijk voor gezinnen en stelletjes. Het strand biedt genoeg mogelijkheden voor watersport en er zijn overal strandbedden en parasols te huren. Dan wordt het voor ons tijd om weer naar huis te gaan, we hebben een veel gezien en ik weet zeker dat er nog veel meer moois te zien is op dit prachtige eiland!

Niet onbelangrijk de zon schijnt er bijna het hele jaar door. Het eiland is groot, mooi, groen en ruig dus we zijn er allemaal van overtuigd: een prima plek voor een heerlijke vakantie.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500

noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01

Subscribe to our mailing list

* indicates required

privacy statement en disclaimer