Cuba, het eiland van rum, tabak, salsa en sigaren ……

Geschreven door Travelplanner Marielle Stokman, zoekt u een TravelXL Beuk kantoor.....

Het is niet voor niets dat Cuba wordt beschouwd als één van de meest veelzijdige eilanden van het Caribisch gebied met haar koloniale cultuur, kilometers lange parelwitte zandstranden, de azuurblauwe zee en de prachtige onderwaterwereld.

Santiago de Cuba in het zuidoosten van het eiland is de vroegere hoofdstad van Cuba. Het is een prachtige oude, koloniale stad. De stad Santiago de Cuba wordt ook wel de wieg van de revolutie genoemd en is Cuba’s belangrijkste stad na Havana. Ook wordt Santiago de Cuba wel de muzikale hoofdstad van Cuba genoemd, waar veel Cubaanse muziekstijlen als de Rumba en de Salsa hun oorsprong hebben.

De door Unesco in 1988 tot cultureel werelderfgoed uitgeroepen stad Trinidad is bij uitstek een voorbeeld van de beginperiode van de Spaanse kolonisatie: prachtig bewaarde straten en gebouwen met nauwelijks zichtbare tekenen van de 21e eeuw. Naast de mooie huisjes en de wegen van keien, zijn er overal marktkraampjes te vinden met typische Cubaanse souvenirs. Een bezoek aan de La Canchanchara is ook zeer de moeite waard. Bestel een Canchanchara en geniet van de heerlijke Cubaanse live muziek.

Het groene Valle de los Ingenios (ofwel Dal van de suikermolens) ligt ten oosten van Trinidad en is een ‘must’. Ooit was dit het grootste suikerproducerende gebied van Cuba. De ruïnes van de eeuwenoude suikermolens en de enkele goed bewaard gebleven plantages herinneren aan de tijd dat slaven op de rietvelden en in de molens moesten zwoegen. Één van de gerestaureerde boerderijen is die van de familie Iznaga. Deze is te herkennen aan de 45 meter hoge Torre de Manaca-Iznaga, die gebouwd werd als wachttoren om een oogje op de slaven te kunnen houden. De Tren Turístico, een oude stoomtrein, rijdt dagelijks vanaf het station van Trinidad naar Manaca-Iznaga.Een uitzonderlijke belevenis.

Op de route van Trinidad naar Havana is een tussenstop bij Cienfuegos een aangenaam rustmoment. Een schitterende stad met een fantastisch marktplein. Een nachtje slapen in Hotel La Union maakt de ervaring compleet, omdat je teruggenomen wordt in de tijd. Een uniek plekje en ’s avonds heerlijke Cubaanse muziek op het plein.

Havana is een waar openluchtmuseum waar op elke hoek het glorieuze verleden nog zichtbaar is. Het is een belevenis om in deze oude stad rond te lopen. De oude binnenstad is heel goed te bewandelen; het is niet groot en alles wat je wilt zien ligt op loopafstand van elkaar. Het centrum bestaat uit ‘calles’, straatjes die de bezienswaardigheden met elkaar verbinden. Overdag bevolken toeristen en ‘Habaneros’ de eeuwenoude straten en etablissementen die met hulp van UNESCO zijn opgeknapt. Het fascinerende van de oude stad is de vergane glorie, die net zo goed staat te pronken als de schitterend gerenoveerde panden. Overal klinkt muziek en achter menig koloniale deur is een levendige bar te vinden waar ze royaal drankjes zoals Cuba Libre en Mojito schenken.

Aan terrasjes en leuke eetgelegenheden geen gebrek. La Habana Vieja is een van de weinige plekken in Cuba waar een zekere terrascultuur is te vinden; nergens daarbuiten en in de rest van Cuba treffen wij het zo als op en rondom de pleinen in de oude binnenstad van Havana. Verder blijft het heel bijzonder natuurlijk om de straten en pleinen te zien met zoveel oude Amerikaanse auto’s.  Deze auto’s rijden niet alleen in Havana rond maar kom je overal op het eiland tegen. Voor diegenen die ’s avonds graag uitgaan is een bezoek aan Casa de Musica, Club Tropicana en La Floridita een aanrader.

Zonnebaders kunnen rustig wegdromen op het prachtige strand. Het vertier speelt zich voornamelijk af in de hotels die er in alle klassen zijn. Er zijn veel discotheken en clubs, ook heb je in Varadero uitstekende restaurants en een royale keuze aan winkeltjes.

Vier eeuwen heerschappij door de Spanjaarden en de daarop volgende revoluties hebben de prachtige, hartelijke bevolking niet klein kunnen krijgen. Cubanen zijn levenskunstenaars, meester musici, kunnen dansen als geen ander en inspireren tot een Joi de Vivre, Latijnse stijl. Wanneer je zelf op pad gaat met een auto, neem dan eens een liftende Cubaan mee.

 

Zij zijn afhankelijk van het meerijden met een vrachtauto, achter op een pick-up of van de bussen van het openbaar vervoer. Je komt heel veel oude NZH bussen tegen. De bussen zitten vaak overvol en veel Cubanen kunnen dit ook niet betalen. Zo hebben wij door Leonardo mee te nemen een vriend voor het leven leren kennen. Wij zijn 5 dagen rondom Trinidad naar de mooiste plekjes met hem geweest.

Nog enkele tips wanneer u naar Cuba gaat:

 

Koop sigaren alleen in de officiele staatswinkels. Zeker niet van handelaren in een bar of bij uw hotel. Ze zijn niet van echt te onderscheiden. De verpakking, certificaat en de tubes, alles lijkt te kloppen. Maar wanneer u ze aansteekt dan merkt u dat ze nep zijn. Cuba is een meer dan bijzonder land, waar je meer dan ooit het idee krijgt dat de tijd heeft stilgestaan. Waarschijnlijk gaat er wel het een en ander in de nabije toekomst veranderen, Raul Castro is lang niet zo strikt als zijn broer Fidel Castro en laat nu al dingen toe die in het verleden onmogelijk werden geacht. Toch is het een aanrader om dit land zo snel mogelijk een keer te bezoeken en te ontdekken op de manier zoals het nu nog is.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500

noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01

Subscribe to our mailing list

* indicates required

privacy statement en disclaimer