Argentinië, dat is Zuid-Afrika, Australië, Zwitserland en Spanje ineen op het toch al zo veelkleurige Zuid-Amerikaanse continent.

Geschreven door Travelplanner Annemarie Koeman, zoekt u een kantoor van TravelXL Beuk ...

Voordat ik ooit voet zette op Argentijnse bodem, had ik eigenlijk geen idee wat ik mij van dat land moest voorstellen. Natuurlijk: tango, lekkere biefstukken, Maradona en Maxima. En als je even doordenkt komen Evita en gaucho’s nog bij je op. Maar dat ik helemaal hoteldebotel van dit land zou terugkeren...

Argentinië, dat is Zuid-Afrika, Australië, Zwitserland en Spanje ineen op het toch al zo veelkleurige Zuid-Amerikaanse continent. Groot, uitgestrekt, overweldigend. Met de ongekende natuurlijke schoonheid van kolossale watervallen, gletsjers, uitgestrekte pampa’s en bergen die overlopen in imposante Andestoppen. Argentinië, een unieke smeltkroes van culturen. Het veelkleurige Buenos Aires met inwoners van de meest uiteenlopende komaf. De kleurrijke indianengemeenschappen, die je doen vermoeden dat je in Peru of Bolivia bent. En de stoere bewoners van het ruige Pathogenie...

Buenos Aires, van tango tot Tiësto

Mix de charme van Parijs met een flinke scheut Madrid. Voeg er daarna een flinke dosering Zuid-Amerikaans temperament aan toe en proef het heerlijke resultaat: Buenos Aires! Een van de mondiale hotspots van dit moment. Een stad waar je ongedwongen kunt slenteren in heden en verleden. Waar de aanplakbiljetten voor de originele tango-shows hangen naast die van concerten van Tiësto en Armin van Buuren. Een stad van uitersten. Van schrijvers, kunstenaars en cineasten, maar ook van hysterische voetbalgekken en hun voetbalgod: Diego Maradona.

Salta en de noordwestelijke Andes

Argentinië’s best bewaarde geheim. Vlak voordat we de vermaarde Panamerican Highway 9 verlaten en afslaan richting Purmamarca, kijk ik wat bezorgd naar onze lokale gids. Wolken onttrekken de bergen grotendeels aan het zicht. “ Don’t worry”, zegt Christian geruststellend, “ ik beloof je een blauwe lucht en een uitzicht dat je nooit meer vergeet.” Christian houdt woord. Want minder dan een half uur later sta ik me in het zonnetje te vergapen aan het bizarre, natuurlijke kleurenspektakel van Cerro de los Siete Colores, de Heuvel van de Zeven Kleuren...

Mendoza Wijnstad in Andes decor

“Bijna 7000 meter?” vroeg ik nog een keer. Ja, ik had het goed verstaan. De buschauffeur herhaalde het nog een keer. “Seis mil novecientos cincuenta y nueve.” Zo hoog zag de berg waarvan ik nu aan de voet stond er nu ook weer niet uit. Tot ik me realiseerde dat we sinds we twee uur geleden vanuit Mendoza per bus de Andes in waren getrokken, gestaag al naar een hoogte van drie-en-een-halve kilometer waren gereden.

De 6959 meter hoge Aconcagua

Rondom de 6959 meter hoge Aconcagua zag ik nog zeker een stuk of tien toppen die qua hoogte met gemak de Mont Blanc verslaan. De imposante Andes, het decor waarin de druiven van Mendoza rijpen.

Daar waar de doorgaans gortdroge pampa’s langzaam overgaan in het imposante, grillige Andesgebergte ligt Mendoza als een groene oase in een woestijn van rotsen en spectaculaire zandduinen. Mendoza ligt in het hart van Cuyo, de wijnstreek van Argentinië.

Meest zuidelijke stad op aarde,

Als ik op school niet had geleerd dat de aarde rond is, zou ik alsnog gaan twijfelen... Want nu ik vanuit de haven van Ushuaia het Beaglekanaal in kijk, de zeestraat die Vuurland in tweeën deelt, besef ik ineens dat ik hier in de meest zuidelijke stad op aarde sta. Vanaf hier staar je de oneindige leegte in. Nog wat onbewoonde bergen links en rechts, maar daarna kukel je er geheid vanaf, zou je denken. Maar niets is minder waar. Achter die bergen ontspruit een nieuwe wereld van nog eens duizend kilometer, die leidt naar een van de meest bijzondere plekken op aarde: het Zuidpoolgebied.

Gletsjer in het zuiden van Patagonia.

Hoe enorm groot de gletsjer van Perito Moreno is, zie je pas als je de rondvaartboten met toeristen er naast ziet. Ze verdwijnen gewoon als kleine puntjes in het niet. Een wonder van de natuur, deze gletsjer in het zuiden van Patagonia. Een eeuwige strijd tussen de oerkrachten van land, ijs en water, die er voor zorgt dat voortdurend stukken ijs afbreken en met donderend geweld in het water verdwijnen. Maar 60 kilometer hogerop wordt gelijktijdig weer minstens evenveel ijs aangemaakt als er beneden afbreekt. Dat proces voltrekt zich al sinds mensenheugenis en langer... De Perito Morenogletsjer, die in 1981 door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen, is de grootste gletsjer in het Nationale Park Los Glaciares.

Mooiste watervallen ter wereld?

Op de terugweg in het treintje dat mij eerder die dag naar de watervallen bracht, vang ik het gesprek op tussen drie echte globetrotters. Wat zijn nu de mooiste watervallen ter wereld? Zij hebben verstand van zaken, want uit hun conversatie maak ik op dat zij de Grote Drie hebben gezien: de Victoria Falls, de Niagara watervallen en Iguazu. En hun oordeel is eensluidend. De watervallen van Iguazu zijn het meest spectaculair. Niet omdat ze de grootste zijn of de hoogste, maar omdat de toeschouwer zich midden in dit ongekende waterspektakel begeeft. “Je kunt ze echt aanraken”, zegt de een. Aan het kletsnatte pak van de anderen kun je zien dat ze dat aardig gelukt is...

Argentinië; Op een oppervlakte van 67 keer Nederland. Het land telt circa 41 miljoen inwoners. Het is een republiek met de vrouwelijke president Christina Kirchner aan het hoofd. De hoofdstad is Buenos Aires met 13 miljoen inwoners. De munteenheid is de Peso (ARS). De huidige koers is 1 Euro = ca. ARS 5,50 (deze schommelt nogal door hoge inflatie). Godsdienst is voornamelijk katholiek. De voertaal is Spaans, maar in toeristische sector wordt redelijk Engels gesproken. Tijdsverschil is 4 uur tijdens onze wintertijd en 5  uur gedurende onze zomertijd. Voor Nederlandse toeristen volstaat een paspoort met 6 maanden geldigheid bij uitreisdatum.

Hoofdkantoor

Abr. van Royenstraat 91  2202 EM Noordwijk

071 - 3610500  www.txlbeuk.nl  noordwijk@travelxl.nl

voor openingstijden, kijk bij het betreffende kantoor

Noordwijk

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3610500

noordwijk@travelxl.nl

Voorhout

Herenstraat 83

2215 KG Voorhout

0252 - 232022

voorhout@travelxl.nl

Lisse

Kanaalstraat 24

 2161 JL Lisse

0252 - 419138

lisse@travelxl.nl

TravelXL Zakenreizen

Abr. van Royenstraat 91

2202 EM Noordwijk

071 - 3618703

zakenreizen@travelxl.nl

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief

TravelXL Beuk Abraham van Royenstraat 91 2202 EM Noordwijk

Alle filialen 155 2200 AD Noordwijk

Bankrelatie ING - NL32INGB0477503187 KVK - 28056400 BTW - NL 8185.85.638.B01

Subscribe to our mailing list

* indicates required

privacy statement en disclaimer